Макадамията е растение, което се среща из източна Австралия (седем вида), Нова Каледония (M. neurophylla) и Сулавеси в Индонезия (M. hildebrandii). Познато е още като Австралийски орех и e кръстено на шотландския химик Джон Макадам (на английски: John MacAdam) (1827 – 1865 г.). Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни и 2 ядивни. Австралийските аборигени я познават от хилядолетия. Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма.
В ядките се съдържат също около 9% протеини, 9% въглехидрати, 2% фибри, минералите калций, калий, желязо, селен и фосфор, витамините В и PP и други ценни хранителни вещества.
А маслото от макадамия притежава изключителни козметични свойства (подхранва и овлажнява кожата), защото е богато на омега-7-палмитоидна киселина (около 22%).
Хранителни стойности на Макадамията:
Хранителни стойности за 100 гр. | |
---|---|
Energy | 3057 kJ 741 kcal |
Protein | 8.0 g |
Carbohydrates | 13.0 g |
o.w. sugars | 6.0 g |
Fats | 72.0 g |
o.w. saturated | 11.0 g |
o.w. mono unsat. | 58.0 g |
o.w. poly unsat. | 4.0 g |
Dietary fiber | 3.0 g |
Sodium | 0.0 mg |
Calcium | 70.0 mg |
Magnesium | 125.0 mg |
Phosphorus | 190.0 mg |
Iron | 3.5 mg |
Zinc | 1.3 mg |
Vitamin B1 | 0.7 mg |
Vitamin B2 | 0.1 mg |
Vitamin B3 | 2.1 mg |
Vitamin E | 0.5 mg |
Folic acid | 11.0 mcg |
Източник: USDA
Информацията е от: http://bg.wikipedia.org/
Няма коментари:
Публикуване на коментар