Какво да хапвате?
1. Зелени зеленчуци: броколи, зеле, спанак или брюкселско зеле, карфиоли и различни салати.
Старайте се тези храни да са минали минимална термична обработка и да ги хапвате основно в сезона им.
2. Храни богати на фитоестрогени , растителни източници на естроген: Соя, грах и детелина.
3. Храни богати на лигнини: ленено семе, ръж, пшеница. Тук трябва да се стремите да ги приемате в нерафинирана форма.
4. Храни богати на флавоноиди (действат като антиоксиданти): Цитрусови плодове и грозде
5. С високо съдържание на здравословни мазнини: Кокосово масло, зехтин, Омега 3 мастни(сьомга, скумрия, риба тон, ленено семе) и студено пресовани масла.
6. Използвайте куркума, като подправка към ястията си или я приемайте, като допълнение към храненето.
Какво да НЕ хапвате !
1. Захари: Безалкохолни напитки, бонбони, пасти, понички и други
2. Рафинирани въглехидрати: Бял хляб, бял ориз, спагети, кракери, курабии и други.
3.Мазнини: Животински, избягвайте мазните, нечисти меса и растителните рафинирани олиа (царевично, соево, слънчогледово, зеленчуково и рафинираните зехтини)
Няма коментари:
Публикуване на коментар