понеделник, 18 март 2013 г.

Кратки препоръки за поддържане и постигане на хормонален баланс.

Какво да хапвате?

1. Зелени зеленчуци: 
броколи, зеле, спанак или брюкселско зеле, карфиоли и различни салати. 
 Старайте се тези храни да са минали минимална термична обработка и да ги хапвате основно в сезона им.

2. Храни  богати на фитоестрогени , растителни източници на естроген: Соя, грах и детелина.


3. Храни богати на лигнини: ленено семе, ръж, пшеница. Тук трябва да се стремите да ги приемате в нерафинирана форма.


4. Храни богати на флавоноиди (действат като антиоксиданти): Цитрусови плодове и грозде


5. С високо съдържание на здравословни мазнини: Кокосово масло, зехтин, Омега 3 мастни(сьомга, скумрия, риба тон, ленено семе) и студено пресовани масла.


6. Използвайте  куркума, като подправка към ястията си или я приемайте, като допълнение към храненето.

Какво да НЕ хапвате !


1. Захари: Безалкохолни напитки, бонбони, пасти, понички и други


2. Рафинирани въглехидрати: Бял хляб, бял ориз, спагети, кракери, курабии и други.


3.Мазнини: Животински, избягвайте мазните, нечисти меса и растителните рафинирани олиа (царевично, соево, слънчогледово, зеленчуково и рафинираните зехтини)

Няма коментари:

Публикуване на коментар