вторник, 2 април 2013 г.


„Мързелът не мори, а мъчи“, гласи стара българска поговорка. Мързелът е липса на стимул, на воля и желание. Мързелът е демотивация и леност. Мързеливият човек рядко се захваща с дадена дейност, просто защото не вижда смисъл да прави каквото и да било. Резултат от физическа или психическа преумора.

Кой страда от мързел?


Mързелът е състояние на мисълта и не трябва да се бърка с депресия. Мързелът е прекомерно спане, нежелание за срещи с приятели, липса на стимул за планиране на следващия ден, липса на желание за работа. Мързелът е състояние на пълна апатия.Най-страшното е, че много от хората „се награждават с мързел“."Работили" са през седмицата и дори да не се чувстват много изморени, те си подаряват мързел, в неделя например. 

Казват си: днес цял ден ще си подпирам дивана и ще лежа по пижама. 

Мързеливи ли са българите?

Проблемът се корени в това, че младите хора са в тежка ситуация с България – те са неразбрани, потиснати. Попадат в порочен кръг, в който не могат да открият баланса си. И изведнъж започват да търсят най-лесния начин. Демотивация, липса на дисциплина – и мързелът е съвсем нормалното следствие.Друга причина за появата на мързел при младите е, че техните родители са им осигурили всичко. Тогава идва въпросът: „А защо трябва да се трудя?“.


Мисълта, че някой друг се грижи за теб материално, успокоява организма и мисловната дейност и така се стига до пълна демотивация. Българите сме мързелива нация. Децата ни от малки се учат на вредни навици – те нямат отговорност към нищо, научени, че всичко им е наготово. 

Дори багажа не са научени да си носят сами, не си мият чиниите. А трябва да се научат на взаимност – родители и деца. Но тук вина във имат и родителите. 

Няма хапче, което да ви помогне от утре да работите повече и да се чувствате по-добре!!!


Българинът боледува от мързел. 

Това е "присъдата" на кинезитерапевтите. Двигателната ни култура е под всякаква критика, притеснени са специалистите. Защо? Доскоро спортът е пренебрегван и в семейството, и в училище. Странно, но факт - в България пенсионерите имат най-добри двигателни навици. И живеят по-активно от младоците. Причината - преди 40 години спортът е бил задължителен. Затова и градинките, и парковете са пълни с пенсионери, които правят гимнастика. А младите българи предпочитат да висят на чаша кафе или бира под сянката. 

Спортът - Самочувствие и тонус!


Спортът е безценен във всяка възраст, обясняват специалистите. 

При най-малките гарантира отлично физическо и психическо здраве в зряла възраст. В пубертета пък е задължителен, тъй като тогава организмът се развива най-бързо. Освен че развива физиката на тийнейджърите, калява волята им и им вдъхва увереност и самочувствие. С напредването на възрастта пък спортът става още по-важен. При 30- и 40-годишните е необходим, за да ги предпази от тежки заболявания. А в третата възраст помага за поддържането на тонуса, запазването на острия ум и паметта. 
И най-вече - за намаляването на болежките. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар