събота, 3 декември 2011 г.

Високи токчета = икономическа криза

Проучване на IBM показа връзката между височината на дамските обувки и състоянието на икономиката


Токчетата са новият икономически индикатор, твърди Тревър Дейвис, експерт потребителски продукти в IBM Global Business Services, цитиран от CNBC.

„Обикновено по време на криза токчетата вървят нагоре, тъй като тогава дамите залагат на по-пищния външен вид като бягство от мрачните времена”, коментира Дейвис.

И наистина, през 20-те години на миналия век жените са предпочитали ниските обувки. Те обаче отстъпват място на високите токчета по време на Голямата депресия през 30-те години на 20-ти век. Обувките на платформи са били на мода и през 1973 година по време на петролната криза. „Това е валидно и за настоящата финансова криза”, смята Дейвис.


Изследване на IBM обаче дава надежди за скорошно възстановяване на икономиката. Или поне така сочат прогнозите за височината на дамските обувки. Чрез специален софтуер IBM изследва публикациите на влиятелни модни блогъри, туитове и постове в други социални медии и стига до заключението, че предстои „приземяване” на дамските обувки.

И наистина, „котешките токчета” (между 4 и 6 см) са модерни вече втори сезон, а ниските ботуши са едни от най-продаваните през зимата, отбелязва CNBC.

Може би това е просто знак, че жените вече са се уморили да се катерят на високи токчета. А защо да не изоставим за малко скептицизма на фона на потока от мрачни финансови новини напоследък и да не погледнем на това наистина като предвестник на по-добри времена.

HUMAN CAPITAL
25 Ноемви 2011г

Няма коментари:

Публикуване на коментар