четвъртък, 8 декември 2011 г.


С нарастване на годините, нараства и фигурата. Тя се променя с възрастта и множество медицински изследвания доказват, че това не само е природоестествено, но и помага на здравото.
На средна възраст фигурата на повечето жени се променя от типа "круша" с тънка талия и широки бедра в тип "ябълка" със закръглена талия.
От началото на менопаузата този процес се извършва стремително бързо и зависи от намаленото количество естроген. В организма започват да преобладават мъжките хормони и мазнините се преразпределят по "мъжкия начин", т.е. в средната част на тялото.

Освен това количеството калории, които изгаря човешкият организъм намалява с 5 до 10% на всеки 10 години, а това означава, че без да намалим количеството ежедневно приемани калории нашето тегло постоянно ще нараства.
При 20% от жените намаляват и функциите на щитовидната жлеза, която стои в основата на метаболизма. Тя започва да произвежда по-малко хормони, което забавя процеса на обмяната на веществата. В този случай хормоналната терапия помага за намаляване на теглото.
Повишаването на теглото на средна възраст може да бъде свързано и с бременността. Половината от жените напълняват с около 3 кг., а 1/3 от жените – с повече от 7 кг.
Повечето обаче успяват да свалят натрупаните килограми и към края на втората година остават само 1-2 кг над нормата. Обикновено относително здравите хора,т.е.тези, които водят здравословен начин на живот напълняват с около 10 кг между 25-ата и 65-ата си година.

Нормално е на всеки кръгъл юбилей да тежите с 2 кг. повече. Това не крие риск за здравето. Ако обаче за последните 5 години сте напълнели с 3 кг, бъдете внимателни - това може да означава, че имате склонност към пълнота и се числите към групата с повишен риск от напълняване.

Дали ще отслабнете или не, зависи от метаболизма на организма ви. Ако се чудите защо не отслабвате, значи обмяната ви на вещества не работи нормално.
При нормална работа на вътрешните органи и поддържане на мускулите в добра форма, един мъж може да изгори средно по 60 калории за час, а жената около 55 калории.

Как да подобрите обмяната на веществата и да отслабнете без много усилия?
След като сложите храна в устата си тялото започва да я обработва. Първият процес се нарича анаболен метаболизъм. При него храната се превръща в едно вещество, необходимо, за да живеете.

В същото време се получава и така наречения процес, който има за цел да унищожи приетите вещества, като ги превръща в енергия, която от своя страна трябва да бъде изразходена. Именно тези два процеса, свързани в едно, се наричат обмяна на веществата, която при всеки е различна и може да бъде бърза или бавна.
Какво се случва с хормоните? Ако консумирате повече храна, отколкото е необходима на организма, всеки излишък моментално се превръща в мазнини.
Ако се ограничавате в храненето, тялото започва да "мисли", че има нужда от презапасяване и трябва да натрупа енергийни ресурси. В този момент всяко нещо, макар и малко, започва да се трупа като запас, т.е. в мазнини.

Освен това тялото задържа своята енергийна ефективност и затруднява смилането на храната, което автоматично води до забавяне на метаболизма.
Преди да се заемете с каквито и да било диети и упражнения трябва да се погрижите за нормалната работа на метаболизма. Друго важно условие е да знаете, че енергията не бива да се пази, а да се изразходва.


За тази цел тренирайте. Спортуването е най-добрият начин да увеличите разхода на енергия и единственият начин да се освободите от излишните мазнини.
И когато става въпрос за спорт, почти на всеки изплува в представите, че трябва да прекарва часове наред в залата. За нормална физическа форма е необходимо да тренирате около 15 минути всеки ден, това е необходимото време за нормалната работа на организма.
Отслабвайте по време на работа. Днес повечето хора водят застоял начин на живот, като работата в офис с нищо не допринася за добрата форма на тялото. Ако прекарвате много часове в седнало положение, е време да се замислите как това влияе на външният ви вид. За това започнете да правите упражнения по време на работа, за които не са ви нужни повече от 15 минути.

6 неща, които пречат на мъжете при отслабване

Както жените, така и мъжете се тревожат за отслабването си и това да изглеждат добре. Но това доста често се оказва проблем за силните ни половинки. На какво се дължи това?
1. Прекаляване с храната през уикенда – проучванията сочат, че мъжете не осъзнават, че през уикендите ядат три пъти повече отколкото през седмицата. Решението е да се обръща повече внимание на размера на порциите и да се следи по-стриктно качеството на храната.
2. Бързите храни – мъжете си падат много повече от жените по заведенията за бързо хранене и това сериозно затруднява тяхното отслабване. Това се дължи на твърде многото калории, мазнини и други вредни вещества в тези храни.
3. Не се хранят балансирано през деня – може би сте чували това стотици пъти, но именно балансираното хранене е ключът към успеха, не само при жените, но и при мъжете. Мъжете трябва да се хранят по малко, по 6 пъти на ден, вместо да консумират голямо количество храна по три пъти.
4. Не тренират – не е достатъчно за нашите скъпи мъже само да се хранят правилно, за да постигнат отслабване. Друг важен елемент са тренировките. Специалистите съветват тичане поне по 30 минути три пъти седмично. Само кардио тренировките няма да помогнат – важно е да ги съчетавате.
5. Много бисквити, чипс и сладки – преработените храни са не само вредни за отслабване, но и за здравето. Така че мъжете, също както и жените, трябва да стоят далеч от тях.
6. Солта – мъжете са известни с повишената си консумация на сол. Солта се съдържа в преработените храни, бързите храни. Оказва се, че ако мъжете ограничат приема си на сол могат да си спестят по 230 калории на седмица и да улеснят значително своето отслабване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар