събота, 17 ноември 2012 г.

Макадамия


Макадамията е растение, което се среща из източна Австралия (седем вида), Нова Каледония (M. neurophylla) и Сулавеси в Индонезия (M. hildebrandii). Познато е още като Австралийски орех и e кръстено на шотландския химик Джон Макадам (на английски: John MacAdam) (1827 – 1865 г.). Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни и 2 ядивни. Австралийските аборигени я познават от хилядолетия. Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма.
В ядките се съдържат също около 9% протеини, 9% въглехидрати, 2% фибри, минералите калций, калий, желязо, селен и фосфор, витамините В и PP и други ценни хранителни вещества.
А маслото от макадамия притежава изключителни козметични свойства (подхранва и овлажнява кожата), защото е богато на омега-7-палмитоидна киселина (около 22%).
Хранителни стойности на Макадамията:
Хранителни стойности за 100 гр.
Energy3057 kJ
741 kcal
Protein8.0 g
Carbohydrates13.0 g
o.w. sugars6.0 g
Fats72.0 g
o.w. saturated11.0 g
o.w. mono unsat.58.0 g
o.w. poly unsat.4.0 g
Dietary fiber3.0 g
Sodium0.0 mg
 
Calcium70.0 mg
Magnesium125.0 mg
Phosphorus190.0 mg
Iron3.5 mg
Zinc1.3 mg
 
Vitamin B10.7 mg
Vitamin B20.1 mg
Vitamin B32.1 mg
Vitamin E0.5 mg
Folic acid11.0 mcg
Източник: USDA
Информацията е от: http://bg.wikipedia.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар