събота, 17 ноември 2012 г.

Бразилски орех


Бразилският орех вирее в БразилияПарагвай, БоливияПеру и Венецуела. Ядките му са големи, богати на протеини, мазнини и други полезни хранителни вещества и много вкусни. Той станал известен в Европа,когато испански офицер нахранил гладуващите си мъже с бразилски орехиТези мъжескоро севъзстановили в резултат на енергийната и хранителната стойност на ореха.
Бразилските орехови дървета са едни от най-високите в тропическите гори. Достигат до 50 метра височина и живеят до 500 – 700 години. Зрелите дървета дават до 300 плодни шушулки на сезон, като една шушулка тежи до 2,5 кг и има до 15 ядки. В миналото те са били основната храна на местните хора.
Бразилските орехи са с високо съдържание на калории, витамини, антиоксиданти и минерали. 100 гр от този тип ядки осигуряват около 656 калории. Богати са на мононенаситени мастни киселини, които помагат за понижаването на „лошия” холестерол и повишаването на добрия. Изследванията показват, че храните с високи стойности на мононенаситени мастни киселини (каквито са тези в средиземноморската диета), предотвратяват коронарна болест на сърцето и инсулт. Причината е в това, че се грижат за здравословния профил на липидите в кръвта.
Високото съдържание на селен също е причина бразилският орех да се нарежда между най-полезните ядки. 100 гр осигуряват около 1917 мкг селен, т.е. те са най-добрият естествен източник на този минерал. Необходимата дневна доза за един човек е 100 мг. Селенът намалява стреса, полезен е за щитовидната жлеза и спомага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.
Бразилските орехи са най-простият, ефективен и относително евтин начин за набавянето на важния за здравето микроелемент селен, смятат новозеландски учени. Достатъчно е да се изядат две ядки и съдържащият се в тях селен започва да изпълнява своята невидима работа в човешкия организъм.
Бразилските орехи имат антиканцерегонни свойства и не само могат да предотвратят, но и да спрат развитието на злокачествени тумори. Те оказват и неоценима помощ в борбата с мъжкото безплодие и ранния климакс, катарактата, атеросклерозата на сърдечните и мозъчни съдове, укрепват имунната система.
Селенът е известен също така икато микроелементът на дълголетието. В изследването са участвали около 100 доброволци, които са били разделени на три групи, заяви професорът от Университета в Отаго Кристина Томсън. В течение на 12 седмици в менюто на първата група е фигурирала дажба от два бразилски ореха. Участниците в другите две групи са получавали или 100 мгр. селен, или плацебо.
Резултатите са показали, че концентрацията на селен в кръвта на първата група се е увеличила с 64,2%, на втората – с 61%, а на третата – само с 5,3%. Едновременно с товаспециалистите подчертават, че селенът е многоковарно вещество, което може да се натрупва в организма.
!!!Важно!!! „Прекаляването е вредно. За поддържането на здравето са необходими само два ореха дневно“, предупреждава професор Томсън, цитиран от ИТАР-ТАСС. !!!Важно!!!
В допълнение към селена бразилският орех има и много добри нива на мед, магнезий, манган, калий, калций, желязо, фосфор и цинк. Медта помага за предотвратяване на анемия и костна слабост (остеопороза). Манганът е важен за заздравяването на хрущялните тъкани. Калцият също има съществено значение за здравите кости и доброто разивитие на скелетната структура.
Ако страдате от цьолиакия бразилският орех е една от храните, които можете да консумирате, защото в него няма глутен.
Маслото от бразилски орех има много приложения в традиционната медицина и терапевтичния масаж. То е с бистър жълт цвят, с приятен, сладък вкус и мирис. Успокоява кожата и я предпазва от изсушаване. Ако четете внимателно етикетите на козметичните продукти, често ще го срещнете като съставка.
Хранителни стойности на Бразилския орех за 100 гр.:
Energy2870 kJ
696 kcal
Protein14.0 g
Carbohydrates6.0 g
o.w. sugars2.0 g
Fats67.0 g
o.w. saturated19.0 g
o.w. mono unsat.22.0 g
o.w. poly unsat.25.0 g
Dietary fiber6.0 g
Sodium2.0 mg
 
Calcium175.0 mg
Magnesium350.0 mg
Phosphorus700.0 mg
Iron2.8 mg
Zinc4.5 mg
 
Vitamin B10.6 mg
Vitamin B20.0 mg
Vitamin B30.3 mg
Vitamin E6.0 mg
Folic acid22.0 mcg
Източник: USDA
Информацията е от: http://befit.bg/http://www.dnes.bghttp://usda.gov

Няма коментари:

Публикуване на коментар