вторник, 1 април 2014 г.

Ако искате да намалите някой и друг излишен килограм, пролетта е най-подходящото време за това – през този сезон самата природа ни помага за това.
На първо място годишните биоритми на човека са такива, че шлаката и наднорменото тегло най-добре “излизат” от организма именно през пролетта. И второ, първите зеленчуци са толкова полезни и нискокалорични, че могат да се приемат практически в неограничени количества. Растителните влакна и целулозата дават усещане за ситост, прочистват организма и го зареждат с необходимите витамини.

За сметка на какво става отслабването
Организмът изразходва много сили за преработването на целулозата в плодовете и зеленчуците, които не са преминали през топлинна обработка. От друга страна зеленчуците се отличават с изключително ниската си калоричност - в 100 грама краставици се съдържат 15 ккал, в 100 грама домати – 20 ккал, репички – 16 ккал, салата – 11 ккал.

Зелените салати и зеленчуци 
съдържат хлорофил – специфично вещество, което помага на растенията да възприемат слънчевата светлина. При човека то нормализира метаболизма и се смята за отлична антиракова профилактика. Помага за подмладяването на тъканите и подобрява регенерацията.

Червените ранни плодове и зеленчуци 
притежават също антиракови свойства. Те са антиоксиданти и активно пречат на процесите на стареенето. Богати са на много витамини и микроелементи.

С какво са толкова добри пролетните салати 
Те се приготвят бързо и лесно, защото не трябва да се обработват термично. Нужни са на нашия организъм, който през зимата е бил принуден да се лишава в някаква степен от прясната храна.
 Не трябва да се забравя, че :
- целината
съдържа витамини А, С и Е, минерални вещества, белтъчини и целулоза и въздейства благоприятно на нервната система и обмяната на веществата.
- лукът
съдържа витамини В1, В2, РР , аскорбинова киселина (витамин С), каротин и се препоръчва при диабет, авитаминоза, високо кръвно и атеросклероза.
- краставиците
съдържат витамин С, В1, В2, Р, провитамин А, целулоза, минерални соли на калия и влияят благотворно на работата на сърцето, бъбреците, черния дроб.
- зелето
съдържа витамин С, Р, В1, В2, РР, U, калиеви соли и целулоза и заздравява стените на съдовете, нормализира храносмилането и предпазва от възникването на язва.
- доматите
съдържат витамин С, В1, В2, Р, К, каротин, фосфор, калий и са незаменими при малокръвие, сърдечно-съдови заболявания, гастрити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар