вторник, 5 август 2014 г.

Много хора казват „Майка ми и баща ми са дебели, аз какъв да съм?!“. Но това е поредното оправдание на хората, които не знаят защо дебелеят в действителност. Науката доказва, че човек има генетично предразположение към трупането на килограми, но това не трябва да се приема за даденост. Липсата на усилия за справянето с проблема е много по-голям проблем от гените.
Помните ли закона за термодинамиката?
Количеството енергия, която отива в една машина (в случая в човешкото тяло) трябва да балансира сумата, която излиза; или казано по друг начин излишната енергия, която приемаме (храни) трябва да се съхранява по някакъв начин (в случая под формата на мазнини). Пренебрегването на тази елементарна закономерност е в основата на развитието на цяла индустрия – тази на медикаментите и добавките за отслабване. Следователно всеки, независимо от генетичната си предразположеност трябва да спазва този закон, за да няма проблеми с теглото.
Елементарен пример са японците, които имат изключително здравословен начин на хранене. Но възприемайки западния начин на хранене – много храна, малко движение, те неизменно също започват да трупат килограми.

Липсата на движение

Съвременният човек е шампион по липсата на движение – асансьори, автомобили, компютри, телевизия – все синоними на заседнал начин на живот. Колкото по-малко се движи, толкова по-зле се чувства – факт! И това води до влошено здраве и много излишни килограми. Заседналият начин на живот води повече хора в болниците и аптеките от всякога!

Хранителната култура удря дъното

Ядем много и некачествени храни. Това е неоспорим факт! Съвременният човек предпочита да започне спазването на поредната нашумяла диета, за която чуваме по телевизията или четем в Интернет и сме безкрайно прилежни в спазването и. Ядем 3 грама шунка с 0.5 грама хляб и смятаме, че така живеем здравословно. След седмица- две, когато диетата приключи, се качваме на кантара и доволни от резултата от диетата, спокойно се връщаме към стария си начин на хранене – прекалено много преработени храни, тестени изделия и сладко, газирани напитки, чипс и хамбургери. След още месец, ужасени виждаме, че килограмите са се завърнали двойно! Честито – вие сте поредната жертва на йо-йо ефекта! И всичко това би могло да се избегне, ако просто промените плавно начина си на хранене и го превърнете в начин на живот.

Оказва се, че се въртим в един омагьосан кръг

Попадайки в капана на модерните технологии, трупаме килограми и търсим решението отново в тези модерни технологии – хапчета за отслабване, хранителни добавки със съмнителен произход и състав. Купуваме си ги сядаме пред компютъра и чакаме да подействат, докато хапваме чипс и пием поредната газирана напитка.
Какъв е изводът от казаното дотук
Оставям това на Вас!!!
Ако Ти човеко не узрееш и не си готов да проумееш, как да постъпиш, винаги ще се връщаш нагоре в този материал и ще повтаряш собствените си грешки...като в омагьосания кръг на собственото си съществуване! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар