четвъртък, 19 февруари 2015 г.

ПОЗНАВАТЕ ЛИ ТЯЛОТО СИ???

НЯМА УНИВЕРСАЛЕН МЕТОД ЗА ПОСТИГАНЕ НА ИДЕАЛНАТА ФОРМА!!!

Всеки от нас има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Американският учен д-р Уилям Шелдън категоризира човешкото тяло в три различни типа („соматотип”) – ектоморф, ендоморф и мезоморф. Малко са хората, които могат да се причислят напълно към някой от типовете, но винаги един е преобладаващ. За да откриете към кой соматотип принадлежи вашето тяло, надникнете в архива със снимки от детските и юношеските години. Тогава възрастта и начинът на живот все още не са били намесени. 

ЕКТОМОРФ - строен и слаб, с дълги ръце и крака, и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят. Имат релефни тела, нисък процент подкожни мазнини и много бърз метаболизъм.
Тренировка – не прекалено продължителна, а ориентирана към по-големи тежести, за да се стимулира максимално мускула. Кардио тренировките са излишни. 
Хранене – яжте, трябват ви калории! При този тип тяло храненето е от основно значение за цялостното развитие на мускулатурата. Ако не ядете поне 4-5 пъти на ден и тренировката ви няма да е достатъчно ефективна. Освен задължителният протеин, храненията трябва да са богати на мазнини и въглехидрати, които да осигурят на тялото необходимата енергия. 

ЕНДОМОРФ - с едри и силни кости, закръглени форми и висок процент подкожни мазнини. Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно постига релефна мускулатура. Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми. 
Тренировка – тук целта е да се забърза метаболизма на тялото, а това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не много големи тежести. Обръщайте достатъчно внимание на кардио тренировката, за да не се „омазните”. 
Хранене – често, но в малки количества, за да ускорите метаболизма. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати, а наблягайте на храни, съдържащи протеини и фибри. Пийте много вода! 

МЕЗОМОРФ – с най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули - атлетични тела с природно голяма физическа сила, които бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. 
Тренировка – тежка, с добра почивка. Този тип е склонен към претрениране, затова внимавайте с броя на сериите. Периодично включвайте и кардио тренировки, за да горят излишните мазнини (ако имате такива). 
Хранене – най-важно е да си подсигурите необходимото количество протеин. Енергията си набавяйте от комплексни въглехидрати и ненаситени мазнини. 

Независимо какъв е вашият тип тяло, винаги има начин да постигнете целите си и желаната мускулатура. И стига сте гледали снимките! Вместо да потъвате в носталгия по перфектните си мерки в миналото, наблегнете на упражненията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар