петък, 20 февруари 2015 г.

Качването на килограми през зимата е нещо съвсем обичайно!?!?........... Въпросът е: ЗАЩО ПРИЕМАМЕ ТОВА ЗА СЪВСЕМ НОРМАЛНО И ОБИЧАЙНО?


По-малко движение, по-обилни порции, по-малко плодове и пресни салати на трапезата. Всички тези фактори често водят до неприятно качване на килограми. 
Отговорът се крие във въпроса, нали????
ЗАЩОТО НИЕ ПРИЕМАМЕ....

!!!Всички фактори, които причиняват това са напълно контролеруеми.

Решение има винаги, стига ТИ ЧОВЕКО да решиш, че няма да приемаш общоприети сентенции!
Ето нашето предложение за справяне на тази не чак толкова сложна ситуация...
(казваме не сложна, защото тук все още говорим за здрав човек, нали???)

1. Това, което трябва да направите първо е да спортувате минимум 3 пъти седмично. Да добавите към силовите си упражнения и кардио програма, но....такава, която носи комфорт и  хармония на тялото Ви.






2. Задължително да се храните 4-5 пъти на ден, като първото хранене да е не по-късно от 40минута след ставане, с цел задвижване на метаболизма.






3. Да Консумирате минимум 2,5л вода на ден, а при физическа активност дори до 3,5л на ден






4. Задължително да спите минимум 8 часа сън – за да сте силни, енергични и работоспособни.






Важно за Вашето дневно меню:

1. Въглехидрати - Пълнозърнести продукти, булгур, киноа, кафяв ориз, овесени ядки и трици. Непременно консумирайте овесени ядки или трици -  те карат мозъка да произвежда серотонин, а както знаете това е хормонът на доброто настроение. Според редица проучвания хората, които ядат овесени ядки сутринта, са по-концентрирани през деня. Добавяйте картофи или кафяв ориз в обедното си меню, но никога вечер!

2. Белтъчини - Източници на белтъчини са рибата, месото(пилешко, заешко, пуешко), изварата, яйцата, морските дарове, бобовите култури.
Имунната система, мускулите, косата, нервите, кръвта, органите, хормоните и невротрансмитерите са изградени от протеинови „тухлички”, познати като аминокиселини. Ежедневно аминокиселините „поправят” и подновяват милиарди клетки в нашето тяло, създават невротрансмитери, хормони и ензими и засилват защитните ни сили. А без протеини не може да съществуват хормони! За да изгаряме мазнините, ние се нуждаем от хормони. Най-мощният унищожител на мазнини в човешкото тяло например, е хормонът на растежа (соматотропин). Консумирайте белтъчини 3 пъти дневно!

3. МазниниЗдравословни мазнини включват студено пресован зехтин, ленено масло, и мазнини от растителни източници като ядки, семена, авокадо, и кокосови орехи. Също така мазните риби като пъстърва, сьомга и скумрия. Има мазнини, които са здравословни и дори ни помагат да сваляме килограми. Тези мазнини са познати още като „функционални” мазнини. Те се състоят предимно от ненаситени мастни киселини. Основно се намират в растителното олио, ядките и рибата. Тялото се нуждае от тях, за да изгражда нови клетки, да произвежда хормони и да поддържа нервните структури. Тези ненаситени мастни киселини регулират какво и колко трябва да ядем и влияят на начина, по който мазнините се разграждат. Те понижават нивото на инсулина и стимулират хормоните и ензимите, които задействат мастния метаболизъм. Добавяйте полезни мазнини към храната на закуска и на обяд, и в малки количества на вечеря!!!


4. Два  или три пъти на ден яжте ПЛОДОВЕ!

Портокали, мандарини, лимони - цитрусите са най-консумираните плодове през зимния сезон. Помелото е друг плод, богат на антиоксиданти, фолиева киселина и калий. Земната ябълка и йерусалимски артишок. Тя е натъпкана с фибри, витамин С, желязо, калий и всичко това на цената на малко калории.
Нарът е считан за елексир на живота, извор на плодовитост, както и за ценен афродизиак.Той съдържа специфично вещество, наречено пуникалагин – то има позитивно влияние върху кръвоносните съдове и сърцето.
Авокадото е плод, богат на глутатоин, който блокира абсорбирането на някои мазнини. Освен това авокадото съдържа лутеин, бета-каротен и витамин Е. Авокадото е плодът с най-много фолиева киселина. Банани, ананас, тиква, сини сливи....изобилие от видове...

3. Три или четири пъти на ден консумирайте ЗЕЛЕНЧУЦИ!
Спанакът, броколите и другите зелени листни зеленчуци съдържат магнезий, магнезият е минерал, който понижава стреса. Освен това тази група храни съдържат големи количества фолиева киселина, която се бори срещу депресията и лошото настроение. Моркови, цвекло, китайско зеле, айсберг, черна ряпа, червена ряпа...изобилие нали????

4.Билките и подправките освен многото ползи за здравето, могат да Ви помогнат и в свалянето на килограмите. Чаят е напитка, която се пие през цялата година. Онези, които не харесват чай обаче, прибягват към него само и единствено през студените месеци, когато са болни. Препоръчваме билките приготвени Ви за чай да добавяте и в процеса на готвене - щипка от тях към месото или рибата, към ориз или картофи - повярвайте страхотно е!
Предимствата на напитката чай е, че можете да пиете неограничени количества от него, защото в него няма калории (в случай, че не сте добавили захар или мляко). Чаят доставя на тялото ви и здравословните флавоноиди, толкова полезни за сърцето.

5. И на последно място добавяйте и малки удоволствия!
Чаша вино може да е перфектната напитка срещу стрес. То въздейства на централната нервна система, успокоява ви и понижава кръвното налягане. Дневната доза вино обаче не трябва да е повече от 2 чаши, за да няма точно обратния ефект.
А защо не и малко черен шоколад?
Какаото стимулира защита от сърдечен удър и инсулт, намалява риска от рак на дебелото черво, подобрява метаболизма на глюкозата, подобрява настроението и функциите на мозъка

Материал: Студио Релакс


Няма коментари:

Публикуване на коментар