понеделник, 9 април 2012 г.

Великденчето освежава паметта и чисти пясъка от бъбреците.

Великденчето е многогодишно тревисто растение обича сухите почви и расте предимно в гори, по оголени места, трънаци, канавки, покрай пътища. Има влачещо се по земята 30 см стъбло с малки, назъбени, искрящи сребристи листа, преминаващи нагоре в светлосини до виолетови цветни класове.

Народът го нарича още “мъжка вярност", тъй като при докосване нежните листенца на цветовете окапват. Цъфти от май до август.

С лечебна цел се събират съцветията, като за предпочитане са тези, които се срещат в края на горите и под дъбовете.

Действие и приложение.

При високи стойности на холестерин в кръвта се препоръчва да се изпиват по две чаши чай от великденче дневно.

При невроза, дължаща се на психическо пренатоварване, чаша чай преди сън върши чудеса с успокояващото си действие.

Хората, конто се занимават предимно с умствен труд е добре да пият всяка вечер преди лягане по чаша чай от великденче.

Действа превъзходно за освежаване на паметта и премахва световъртежа.

Препоръчва се още при жълтеница, песъчинки в бъбреците, подагра и ревматизъм.

Прясно изцелен сок от цъфтящото растение се използва с успех при хронични кожни възпаления и екземи, като се приема по една чаена лъжичка два-три пъти на ден.

Възпалени и трудно зарастващи рани най-напред се промиват с отвара от великденче, след това отгоре се слага марля, напоена с пресен чай, прави се топла превръзка и така се нощува.

Страдащите от ревматизъм и подагра могат да облекчат болките си с тинктура - външно с разтривки, а вътрешно - три пъти дневно по 15 капки в малко вода или чай.

Чаят от прясно набрана билка се смята за по-ефикасен, отколкото от изсушена. Затова не пропускайте поне две седмици в годината да изпивате по две чаши чай дневно с профилактична цел - освен че възпрепятства развитието на атеросклерозата, чрез кръвопречистващото си действие великденчето дава нова еластичност на тялото. Освен това билката влиза в състава и на много комбинирани билкови чайове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар