понеделник, 16 април 2012 г.

Чувствате се глупави и мързеливи? Виновна е храната!

На Великден се прекалява най-много с яйцата, месото, с въглехидратите, съдържащи се в козунаците и хляба, а не на последно място остава и алкохолът. След великденските пости (които не много българи спазват) човек се „нахвърля“ на масата и забравя за съществуването на здравословна храна. На Великден дори се забравя за здравословната храна.

Преяждането по празниците обаче влияе на здравословното състояние на организма. От прекомерното количество храна най-много страда храносмилателната система. Проблеми могат да се появят и при нервната система, както и в областта на сърцето. Не на последно място остава и грижата за идеалната фигура. След хранителен маратон по Великден тя едва ли ще остане идеална.

Трябва да се избягват тежките и мазни храни, както и прекомерната употреба на алкохол. Лекари и диетолози съветват да се консумират не повече от 5-6 яйца по време на великденските празници. В противен случай организмът е застрашен от натравяне.

Проблеми може да създаде и прекаляването с алкохол. Честата му употреба претоварва сърцето и ускорява пулса. В много случаи това е причина и за повишаване на кръвното налягане.

Причините за преяждане по празниците са много - самоконтролът ни напуска, когато масата е отрупана с обилна, разнообразна и вкусна храна, не искаме да обидим гостоприемните домакини или да си развалим отношенията с приятели. Сред основните причини е и консумирането на пикантни храни и ястия с много подправки, които силно възбуждат апетита.

Най-важната причина за преяждането остава намаленото физическо натоварване. Повдигането на вилицата или чашата не се причислява към физическите упражненията. Не се изгарят калории и с местенето от една маса на друга.

Препоръката на диетолозите по време на празниците е умереното хранене. Не трябва да се прекалява с мазните храни. Традиционното печено агнешко трябва да се комбинира с обилно количество зеленчуци. Да се намали употребата на козунаци и яйцата, както и на големите количества алкохол.

Ако въпреки тези съвети човек преяде, най-добре е да се разходи на чист въздух, за да се раздвижи. Препоръчва се удължаване на интервала между храненията, както и употребата на повече вода.

Същността на празника не се крие върху отрупаната с храна маса, а около нея – важното е с кого споделяш приятните мигове и вкусните гозби. Да не забравяме, че освен яденето, условията за приятно изкарване на празника са семейството, приятелите, веселите разговори, дори песните и танците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар