вторник, 2 октомври 2012 г.

„Фешън” храните – Наистина ли са чудодейни?



Покълнали семена, соеви продукти, годжи бери… Всяка година куп „суперхрани” излизат на мода, а ползите от тях се възхваляват до небесата. Колко са здравословни всъщност тези чудеса на природата? Тук ще отсеем фактите от преувеличенията.
Годжи бери
Aми просто са приятни на вкус…
ОБЕЩАНИЕТО: Най-новият хит от необятен Китай, тези дребни плодчета се рекламират като богати на олигоелементи, бета-каротин и витамини, изобщо като природен допинг.
РЕАЛНОСТТА: На Изток хората не ядат годжи бери кой знае колко – продават плодчетата изсушени, както у на се продават стафиди. В биомагазин ще ги откриеш под същата форма, което е лоша новина – изсуша­ването унищожава по-голямата част от витамини­те им. Много по-полезно (и значително по-евтино!) би било да си хапнеш пресни сезонни плодове като боро­винки, касис и френско грозде. Да не говорим, че някол­ко проверки на пратки годжи от Китай са установили наличие на пестициди над допустимата норма в EC.
ТОЧНАТА ДОЗА: От време на време можеш да се забавляваш с годжи бери, точно както би могла да си купиш пакетче сушена папая например. Не забравяй обаче, че сладките дреболийки са доста калорични – 250 калории на 100 грама.
Кълновете
Да, но само ако са правилно отгледани!
ОБЕЩАНИЕТО:Процесът на покълване многократно повишава кон­центрацията на витамини и ензими в семената – в сравнение с обикновената пшеница за брашно, в покълналото жито например се съдържат 20 пъти повече полезни хранителни вещества (витами­ни Е, В1, В2, ВЗ, фолиева киселина, калций, фосфор, цинк, желязо). Покълналото слънчогледово семе пък е бога­то на витамините А и C, а повечето кълнове насърча­ват растежа на „добри бактерии” в дебелото черво и са чудесен източник на антиоксиданти и фосфор, кой­то е важен за поддържането на умствена кондиция и здрави кости.
РЕАЛНОСТТА: Покълналите семена и ядки носят извес­тен риск. Ако ги купуваш, трябва да си напълно сигур­на в стандартите на производителя, тъй като къл­новете имат ограничен срок на годност (щом започ­нат да съхнат са аут!), мухлясват лесно, а условията на отглеждане могат да са доста нехигиенични. Ако ги приготвяш сама, трябва добре да усвоиш механизма – кълновете са годни за ядене от момента, в който семената набъбнат и се разпукат, до появата на пър­вото мъничко листенце на покаралото стъбълце.
ТОЧНАТА ДОЗА: Яж ги, когато ти се ядат. Все пак, ако прекаляваш с консумацията им, ще си докараш храносмилателни нарушения от голямото количество фибри.

Зеленият чай
Неподходящ за анемични девойки
ОБЕЩАНИЕТО: Тъй като се приготвя от неферментирали листа, богати на танин, зеленият чай е известен като мощен антиоксидант, зареден с олигоелементи. Да го предпочиташ, вече е белег на изисканост и отдаденост на здравословно съществуване.
РЕАЛНОСТТА: Макар че съдържа по-малко теин от черния чай, зеленият все пак има ободряващо действие и акo го пиеш през целия ден, сънят ти няма да остане незасегнат. Танинът пък създава друго неудобство – възпрепятства асимилирането на желязо от организма. Това е проблем, особено при дамите – ние по принцип сме податливи на дефицит на желязо. Накрая, зеленият чай забавя перисталтиката, така че ако си склонна към запек, може би е добре да го пропускаш.
ТОЧНАТА ДОЗА: Не повече от 2 чаши дневно, при това не докато се храниш (поне 2 часа преди или след ядене).
Соята
Не толкова диетична, колкото си представяхме!
ОБЕЩАНИЕТО: Всички сме чували мантрата: „Соята доставя есенциалните ненаситени мастни киселини, които понижават лошия холестерол и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.” В различните си превъплъщения – тофу, вегетарианска кайма, соево мляко – този някогашен селскостопански фураж здравата е окупирал трапезата ни.
РЕАЛНОСТТА: Соевото мляко действително е спасение за онези от нас, които имат непоносимост към лактозата в кравето мляко. Но да замениш всички млечни продукти с такива на базата на соя, не е добра идея. Свойствата на едните и другите се допълват, а не се изключват взаимно, и са еднакво важни за организма. Истинското мляко съдържа протеини, ненадминати в хранително отношение, а и е единствен източник на триптофан – киселина с ключова роля за неврологичния баланс на тялото ти. От друга страна, фитоестрогените в соевото мляко може би имат някакво благотворно влияние върху хормоналното равновесие при жените, но не са препоръчителни за деца. И последно предупреждение – над 90% от соята, отглеждана в САЩ, е генномодифицирана, затова чети етикетите внимателно.
ТОЧНАТА ДОЗА: Редувай соеви продукти и животински такива – това е олекотена диета, в която обаче не се лишаваш от сирене, яйца, месо и риба.
Овесените трици
По-полека с „чудото на Дюкан”!
ОБЕЩАНИЕТО: Прочутата диета на д-р Пиер Дюкан направи от скромните трици истински суперзвезди. Като баластно хранително вещество, овесените трици стимулират храносмилането, хармонизират чревната флора и най-важното – имат сигурни диуретични и отслабващи свойства. Това е така, защото те спомагат за изхвърлянето на мазнините и захарите от организма преди той да е имал време да ги абсорбира, като на всичкото отгоре ти дават чувство за ситост. Магия!
РЕАЛНОСТТА: Вярно е, овесените трици намаляват абсорбирането на мазнини и захари, но същото се отнася и до витамините и минералите, които би трябвало да поемаш с храната. Въпрос на здрав разум е да не прекаляваш с тях. Ако твърдо често използваш като заместител на нормалното хапване, чревните разстройства и колитът ще се обадят.
ТОЧНАТА ДОЗА: Две пълни супени лъжици на ден са съвършено достатъчни. Освен с кисело мляко, можеш да ги смесиш и с тестото за сутрешните си палачинки!

Публикувано в www.po-krasivi.net - автор: spasova

Няма коментари:

Публикуване на коментар