сряда, 13 февруари 2013 г.

ДА ПОСРЕЩНЕМ ПРОЛЕТТА - МАТОЧИНА, КОПРИВА, ГЛУХАРЧЕ


МАТОЧИНА ЛИСТ
(Folium Melissae)

Препоръчва се при:
Невроза, нервно сърцебиене, климакс, дисменорея, меланхолия, бронхиална астма, повръщане по време на бременност, при коремни болки, тежест в стомаха, като отхрачващо средство, лош дъх в устата, зъбобол.








КОПРИВА ЛИСТ (Folium Urticae)

Употребяема част:
С лечебна цел се използват листата и коренищата. Листата се събират от май до септември, а коренищата от септември до ноември. Стъблата се окосяват и листата се обират, докато растението е още свежо. Коренищата се изчистват от пръст и тънки коренчета и се измиват.
Действие:
Кръвоспиращо, диуретично, омекчаващо, антианемично, противоревматично.
Приложения:
При анемии, храносмилателни смущения с диария, кръвотечение от носа, при обилна менструация, хемороиди, захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм, при бъбречни заболявания като диуретично средство, при маточни кръвотечения, външно: при отоци, натъртвания, косопад.




ГЛУХАРЧЕ 
(Taraxaci officinalis herba)

Препоръчва се при жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, цистопиелит и холецистит, при анемия, липса на апетит, затлъстяване, атеросклероза, пролетна умора.
Указания за употреба: Запарете 2 чаени лъжчки нарязани стръкове от Глухарче в 200 ml кипяща вода 30 минути при стайна температура. Прецедете през марля. Трайността на запарката е 12 часа, при условие че се съхранява в хладилник при температура 20-80С без да замръзва.
Изпийте прецедената запарка наведнъж вечер преди лягане.



Няма коментари:

Публикуване на коментар