понеделник, 11 август 2014 г.

Що е то ЗДРАВОСЛОВНО ОТСЛАБВАНЕ?

Здравословното отслабване е загуба на тегло, при която липсва факторът "силен стрес" за организма. Такъв вид отслабване се характеризира със загуба основно на мастна тъкан и изхвърляне на задържана вода. Загубата на мускулна тъкан е от порядъка на 10% от общата загуба на тегло. Процесът не трябва да води до обостряне на здравословни проблеми, нарушения в кръвната картина и други общи изследвания, нито до спад на имунната система. Отслабването става постепенно, като в началото се счита за здравословна загуба на тегло от порядъка на 6-10% от личното тегло на месец при индивиди в зряла възраст с % телесни мазнини над 25. Колкото по-малък е процентът мазнини в тялото, толкова по-бавна става тяхната загуба, т.е. ако сравните отслабването на жена с 40% мазнини с това на жена с 20%, жената с повече мазнини следва да свали доста повече проценти от теглото си за месец, отколкото тази с 20%. 

Как се случва отслабването? Има два начина на горене на мазнини - чрез термогенеза (топлина) или чрез транспортиране на мазнините за енергия. Първото става при повишаване на метаболизма и телесната температура, второто - при интензивно физическо натоварване. Както знаете, ние горим енергия и в покой, затова колкото по-бърз е метаболизмът ни, толкова повече енергия ще изгаряме. 


Как се случи да натрупаме мазнини? Много просто - от стресиране на организма. Мислим си, че с глад ще отслабнем? А какво се случва всъщност? Какво се случва, когато на Вас редовно ви забавят заплатата? Кътате някой лев, защото не знаете кога ще платят следващата, нали? Е, мазнините са "белите пари за черни дни". А при гладуващите всеки ден е "черен". Организмът изпада в паника, защото не знае кога пак ще има нещо за ядене. За да не приключи с енергийните си запаси, той си складира енергия под формата на мазнини, които да консумира. В момента, в който пак му подадете храна, складира пак с мисълта, че скоро нова порция полезни вещества може и да няма. Всички изходни варианти тук са неприятни - по-безболезненият е едно задържане на тегло с относително висок % мазнини, вторият изход е продължителен глад с може би фатален изход.


Как да махнем натрупаните мазнини и да се предпазим от запасяване с нови? На първо място чрез тяхното изгаряне по гореописаните начини. Тук храната изиграва голяма роля. Често и по малко, от всичко. 
Има 3 основни вида хранителни вещества: мазнини, въглехидрати, белтъчини. Въглехидратите осигуряват енергията за деня. Има бързи и бавни въглехидрати, полезни и вредни. Към последните се причислява захарта в чистата й форма. Полезни въглехидрати биват картофите, ориза, пълнозърнестите храни, плодовата захар. Когато запасите ни от такава енергия свършат, мазнините започват да служат за храна на мускулите. Именно затова при отслабването така строго се държи на ниското съдържание на въглехидрати в храната. Това е единственият възможен начин да се активират мастните депа и мазнините да отидат по предназначение. Белтъците са основна съставна част на мускулната тъкан, заедно с водата. Затова те пък са важни за консумиране през целия ни живот. Мускулите са тези, които държат тялото ни изправено и в кондиция и предпазват органите ни от травми и диспозоциониране. 
Друга група важни вещества са витамините, минералите и баластните вещества, които спомагат за по-доброто усвояване на веществата и за нашето здраве. Затова е важно всекидневно да се приемат много зеленчуци, а в преходните сезони (пролет и есен) да се приемат комбинирани витамини под формата на добавки.
Да не забравяме водата! Тя е основна част от нашия организъм. На принципа с яденето е и тя - задържане при нередовно подаване. В зимния сезон тялото ни има нужда от около 30 мл на 1 кг телесно тегло, а лятото тази нужда скача двойно, дори тройно. Пийте много, но на малки порции.
И за да не изпада организмът ни в позиция на дефицит, трябва всекидневно на малки редовни порции да му подаваме от необходимите му вещества. По този начин хем ще сме сити, хем няма да затлъстяваме, хем ще сме здрави.


Допълнителното физическо натоварване на никого не е навредило. Колкото повече се движим, толкова по-бързо ще отслабнем. 

1 коментар: