петък, 10 юли 2015 г.

Полезно ли е да ядем само плодове и зеленчуци?!

Макар че всички специалисти наблягат на това колко полезни и богати на хранителни вещества са плодовете и зеленчуците, това не значи, че само тези два вида храни трябва да съставляват ежедневния ни хранителен режим.

Балансирано разнообразие

Ключът е в разнообразието от здравословни храни. Някои хора са склонни като чуят за някоя здравословна идея за храненето натрапчиво да я прегърнат и да я спазват, а това може да доведе до вредни за здравето последствия в следствие от прекомерната консумация на един тип храни и недостатъчното приемане на други. Тялото е сложен организъм и има нужда от достатъчни количества витамини, минерали, ензими, аминокиселини, протеини и антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците ни осигуряват много от тези полезни хранителни вещества, но не и всичките необходими.

Ползите от плодовете и зеленчуците

Плодовете и зеленчуците са ни осигурени от природата, за да ни предложат най-богатите източници на повечето минерали, фибри, витамини и антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците съставляват голяма част от здравословната диета и действат противовъзпалително. Препоръчва се консумацията им да бъде с съотношение 60-70% зеленчуци към 30-40% плодове. Също така е важно да консумираме повечето плодове, съдържащи витамин С и калий, сурови, защото топлината унищожава тези вещества.

Странични ефекти от консумацията само на плодове и зеленчуци

Ако ядем само плодове и зеленчуци, хранителният ни режим ще стане силно небалансиран. Когато диетата не е балансирана, тя става нездравословна, макар и да получаваме изобилие от определени хранителни вещества. Основните странични ефекти от консумацията на единствено плодове и зеленчуци са, че няма да можем да си набавяме достатъчни количества от определени ключови хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамини от групата В, цинк, неразтворими фибри, протеини и аминокиселини.
Две от основните хранителни вещества, които липсват в плодовете и зеленчуците, са протеините и аминокиселините. Те се намират в храните като бобови култури, ядки, семена, яйца, морски дарове, млечни продукти и месо

Няма коментари:

Публикуване на коментар