понеделник, 26 септември 2016 г.

Смяната на годишните сезони променя активността в метаболизма на серотонин, което най-вероятно е и причина за сезонните колебания в настроението, както и за по-сериозните сезонни афективни разстройства, смятат канадски учени.

Серотонинът е невромедиатор, който предава сигнали между нервните клетки (невроните) в главния мозък, които са отговорни за формирането на настроението, хранителното и полово поведение, обмена на енергия и съня. 
За това че той има отношение към сезонните промени в настроението науката подозира сравнително отдавна. Сегашното изследване на учените от Университета на Торонто в голяма степен доказва това предположение.

Канадските изследователи са изучили активността на серотонина при едни и същи хора през различните части от годината. При всички е било установено значително повишаване през есента и зимата, когато денят е много по-къс. При сравнение с метеорологичните данни е станало ясно, че активността на невромедиатора е максимална именно в дните, когато слънцето е най-малко, което доказва, че организмът изпитва недостиг от серотонин.

Според коментарите на други учени, цитирани от Би Би Си, получените данни убедително показват, че честата проява на симптомите през есенно-зимния период – по-лесна уморяемост, сънливост и преяждане, са свързани именно с недостига на серотонин.


Настроение е относително продължително емоционално състояние. Настроенията се различават от простите емоции с това, че са по-малко специфични, по-малко интензивни и по-малко вероятно да бъдат причинени и предизвикани от конкретен стимул или събитие. 

Настроенията обикновено имат позитивна или негативна валентност.Настроенията също се различават от темперамента или личностните характеристики, които са естествено още по-дълготрайни. В същото време някои личностни характеристики като оптимизъм или невротизъм, предразполагат към определени типове настроения. Дълготрайните смущения в настроенията като депресия или биполярно разстройство се смятат за афективни разстройства.

 5 точки в полза на POWER PLATE и FLOWIN за подобряване на настроението:1. Имат благотворен ефект върху сърдечно-мускулната система, имунната система и психичното състояние.2. Ускоряват циркулацията на кръв - доброто кръвообръщение  активира имунните циркулации. 3. Премахват стреса - стреса отслабва имунната ни система, а спорта може да я балансира отново.4. Подобрява апетита, храносмилането, метаболизма. 5. Подмладява ни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар