сряда, 5 октомври 2016 г.

Защо задържаме вода?

Задържането на вода често е причинено от нисък прием на вода, което кара организма да си складира вода. В противен случай, в резултат от дехидратация, е твърде възможно да изпитвате главоболие, безсъние, мускулни крампи, умора, запек, ставни болки, понижаване на кръвното и световъртеж, подуване на корема, наддаване на тегло, образуване на камъни в бъбреците и т.н. За да предотвратите всичко това, най-доброто решение е просто да пиете повече вода. Избягвайте и твърде солените храни, пикантни и мазни храни, които изискват много вода при процеса на храносмилането им, което допълнително задълбочава проблема с дехидратацията.

Как може да разберете дали сте дехидратирани?
Ако не сте забелязали някой от симптомите на дехидратация и не усещате сухота в устата си, то най-сигурният начин да разберете дали организмът ви има нужда от повече течности е по цвета на урината. Тя трябва да е бистра и светла на цвят, а в случай на дехидратация е мътна и тъмна. Задържането на вода е обичаен проблем, който съпътства месечния цикъл на всяка жена, както и периода на менопауза. Това е нещо характерно и за бременността, като често задържането на вода води до подуване и отичане на крайниците.
Задържането на вода може да е признак и на бъбречни, чернодробни и сърдечно-съдови заболявания, хормонални проблеми, ниски нива на витамин В в организма.
В действителност, извеждането на излишната вода от организма не е толкова трудно. Основното е да се спазват постоянно следните правила! 

По-малко сол! 
Ако сме разбрали, че проблемът идва от присъствието на много сол в храната, препоръчително е постепенно да привикнем към по-малко солена храна. Това не е толкова трудно. 
Не трябва да забравяме, че солта прикрива истинския вкус на храната, прави го по-интензивен... и т.н.! А в комбинация с натриев глутамат се получава енергична и много вкусна смес, към която подхождаме като към наркотик. Посолявайки и поръсвайки с глутамат неприятен или невкусен продукт, може да го изядем и да получим "истинско" удоволствие.
Преминавайки на безсолна диета, мнозина с изненада ще открият разнообразие от вкусове, както и гладка, млада кожа и стройни крака, без отоци. 

Упражнения, ускоряващи метаболизма 
Ускоряването на метаболизма е от жизненоважно значение за премахването на отоците и на наднорменото тегло. Колкото обмяната на веществата е по-добра, толкова по-интензивни са всички процеси в тялото и толкова по-лесно се живее. 

Растения срещу отоци 
За да се справим с подуването може да ни помогнат някои растения, билки, пиейки ги във вид на чай. За тази цел са подходящи глухарче, мента, маточина, бял равнец, боровинки, шипки, сушени кори от ябълки, мечо грозде, брезови листа,  арника, кимион и много други.

Растенията, които премахват отоците могат не само да се пият на чай, но и да се консумират. Такива са: 
- Зелените: коприва, киселец, целина, магданоз. 
- Зеленчуците: цвекло, хрян, краставици, тиквички, патладжан, картофи, зеле, тиква.
- Плодовете: кайсии, ябълки, ягоди, горски ягоди. 
- Сушените плодове: сушени кайсии, стафиди, сушени сини сливи. 
Всичко това е необходимо редовно да се добавя в менюто!

Няма коментари:

Публикуване на коментар