понеделник, 12 март 2012 г.

МАСЛО ИЛИ МАРГАРИН

Масло
Маслото се състои от чиста млечна мазнина и по този начин е напълно натурален хранителен продукт. Производството на маслото е строго контролирано, в това число и защото всяко неоторизирано допълнение или нарушаване на технологичния процес ще доведе до промяна във вкуса и консистенцията. "Безнаказано" може да се добавят към маслото, без да се притесняват, че ще развалят вкуса му, само три неща:

- млечни бактерии
- бета-каротин (за по-наситени цветове)
- сол
Маслото от краве мляко съдържа ценните витамини D, A, E, K и се усвоява лесно. Това може да ви се стори странно - нима съществуват лесносмилаеми мазнини? Факт е, че около половината от маслото се състои от мастни киселини, чиито химични свойства им дават възможност бързо и лесно да се разграждат. Поради това страхът от "удавяне" в холестерол е неоснователен - както се вижда от последните изследвания на учени от Харвард, влиянието на наситената с масло диета е много слабо върху нивото на холестерола. Оказва се, че много по-важни са генетичните фактори, възрастта и колко се движите.

Маргарин
Повечето съвременни маргарини са от чист растителен произход и, следователно, без холестерол. Но обърнете внимание на опаковката - маргарините съдържат животински мазнини (около 10%). Те се влагат за подобряване на вкуса. Маргаринът остава свеж дълго време, по-евтин е и по-лесно се маже на хляба - дори и ако току-що сте го извадили от хладилника. Съдържанието на ненаситени мастни киселини е по-високо от това на маслото, но ако наистина се грижите за здравето си, не забравяйте, че употребата на маргарин е в пряка зависимост от качеството на компонентите, които съдържа. През последните години много от производителите са фокусирани върху съдържанието на мастни киселини омега-3 в маргарина.

Защо са важни мазнините омега-3?

Полиненаситените мастни киселини от групата на омега-3 са от съществено значение за дейността на организма, но човешкото тяло не е в състояние да ги синтезира. Ето защо е важно да ги приемате с храната.

Омега-3 разреждат кръвта, гасят възпаленията, подобряват състоянието на сърдечносъдовата система и ставите. Основните доставчици на омега-3 мазнини са: рибите, които живеят в студена морска вода - херинга, скумрия, сьомга, сардина. За съжаление повечето хора в България рядко слагат на масата си риба, затова трябва да обърнем внимание на включването в менюто на орехови ядки, ленено семе и рапично масло, също богати на омега-3.

Освен богатите на омега-3 мазнини рапица и ленено масло, огромна стойност има и маслиновото масло, което съдържа така наречените мононенаситени мастни киселини. Те също са важни за кръвоносната система, имат способността да понижават кръвното налягане и освен това са антиоксиданти. Но маслата от трън, соя и слънчоглед също се използват при производството на маргарин, съдържат големи количества омега-6 полиненаситени мазнини, които са много полезни за здравето. Спецификата на омега-3 и омега-6 се състои в това, че използването им може да намали нивата на холестерола в кръвта.

Има ли витамини в маргарина?


Да, ако те са изкуствено добавени. Днес това се прави, за да се приближат хранителните свойства на маргарина до тези на кравето масло. Обикновено в състава на маргарина има витамин А (полезен за кожата, лигавиците и зрението) и витамин D (укрепва костите), а в някои случаи - витамин Е (нужен на мускулите и нервите). Информация за добавените витамини се съдържа на опаковката.

В състава на "лекия" маргарин се съдържат от 39 до 41% мазнини. Но затова има повече вода и хранителни добавки като желатин, оксиданти и консерванти. Дали тези вещества може да ви помогнат да отслабнете - е голям въпрос. В същото време изследванията показват, че жените, които ядат нискомаслен маргарин, рефлекторно мажат по-дебел слой - поради факта, че продуктите с по-ниско съдържание на мазнини не засищат глада. Диетолозите препоръчват да се въздържаме от купуване на "леките варианти" и по-добре да използваме по-икономично обикновените маргарини. Като цяло, названието диетичен маргарин често се разбира погрешно, а производителите използват тази грешка в полза на рекламните си кампании. Първоначално диетичният маргарин е изобретен за включване в храненето на хора, страдащи от високо кръвно налягане и високи нива на мазнини в кръвта.

Какво представляват трансмазнините?


Транс мазнините са наскоро открит страничен елемент на здравословното хранене, разтревожили учените и специалистите по хранене. Тъй като растителните масла при стайна температура имат свойството да се втечняват, се използва методът на хидрогенирането, който води до втвърдяване на растителни масла. Колкото по-твърд е маргаринът и по-дълъг срокът му на годност, толкова повече трансмазнини се крият в него. Обикновено най-наситени на трансмазнини са най-евтините продукти, които не изискват специални условия за съхранение. Основната опасност от трансмазнините е, че те повишават "лошия" холестерол (липопротеини с висока плътност) и понижават "добрия". Другият проблем е в това, че нашите закони не задължават производителите да поясняват какво точно масло са използвали за производството, например на сладкиши или полуготови продукти, а в резултат след консумирането на някои "бисквитки" рискуваме да получим ударна доза от трансмазнини.

Източник: Блиц


Препоръка: Да консумираме това, което мравките харесват!?!?....

1 коментар:

  1. Така изборът стана много лесен за нас. Благодаря Ви за тази информация
    Ваня

    ОтговорИзтриване