петък, 2 март 2012 г.

Царевична коса (Stigmata Maydis)

Царевична коса (Stigmata Maydis) се наричат дългите нишковидни близалца на женските цветове на царевицата, които се събират след опрашването по време на периода на млечната зрелост. Тази част от царевицата се използва за лечебни цели. Наричана още свила, тя е широко използвано лекарство в народната медицина. Дължината на царевичната коса е между 10 и 20 см, има слаба миризма и сладникав вкус.

Лечебни свойства

Запарката от царевична коса помага при отоци, чернодробни заболявания, захарен диабет и атеросклероза.

1. Чаят от свила се използва за успокояване, а също така има и слаби антибактериални и антифунгицидни свойства. Царевичната коса се употребява още като кръвоспиращо средство, независимо от произхода на кръвотечението, благодарение на съдържащия се в нея витамин К. Наличието му придава и пикочогонното действие на запарката й.

2. Чаят от свила е изпитано средство при заболяване на пикочните органи с образуване на камъни, при ексудативен перикардит и едеми. Запарката помага и при възпаление на бъбреците, катар на пикочния мехур, подагра и ревматизъм.

3. Чаят може да се използва ефективно за преустановяване напикавания на деца и възрастни хора, както и при бъбречни колики. Отварата от царевични близалца се използва при бъбречни възпаления и бъбречни камъни заради своя противовъзпалителен и диуретичен ефект.

4.Чаят увеличава водоотделянето и спомага за пречистването на бъбреците. Ако оставите царевичните коси да престоят известно време, без да са изсъхнали напълно, те губят пикочогонните си качества и тогава действат като слабително.

Свилата има още жлъчегонен ефект, като повишава жлъчната секреция. Действа и противовъзпалително. Запарката от нея дава добри резултати при гъбични заболявания и трихомоназа и намира приложение в гинекологията. Може да предизвика маточни контракции. Използва се и като лечебно средство срещу болезнена менструация.

Естествен фет бърнър


Царевичната свила е ефикасно и безвредно средство за отслабване. Чаят помага за справяне с подкожните мазнини, като потиска апетита и създава чувство за ситост. Царевичната коса се прилага и за намаляване нивото на холестерола в кръвта, което, ако е съпроводено и с подходяща диета, бързо и ефективно улеснява борбата с излишните килограми. За да укротите глада, в помощ ще ви е отвара от царевични близалца - 1 с. л. от тях залейте с чаша вряла вода. Пийте по 1/3 чаша 20-30 минути преди хранене. Можете да използвате по 15-20 капки от готовата настойка, която се продава в аптеките.


Други свойства

Царевичната коса е естествен оцветител. При боядисване на косата с естествени багрила лайката може да се замени с отвара от свила. Важно е обаче всеки, решил да използва натурални оцветители, да знае, че рискува да придаде на косата си нежелан цвят, който се премахва много трудно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар