сряда, 28 март 2012 г.

Ако сте загрижени за здравето и фигурата си!

Ако сте загрижени за здравето и фигурата си, вероятно четете етикетите на храните, които купувате. Знаете ли какво означават Е-номерата върху тях? А как влияят върху здравето ви?
Всъщност Е-номерата обозначават технологичните добавки в храната (от. англ. additives), които се влагат при производството и преработката на храната, за да подобрят технологичния процес, съответно – технологичните качества на храната – цвят, аромат, консистенция, трайност и др. Важно е да правите разлика между хранителна добавка и технологична добавка в храната. Докато хранителната добавка има за цел да обогати хранителния прием подобри определени функции на организма ни (активиране движенията на червата, подобряване функциите на черния дроб или друг органи и т.н., както и добавяне на хранителни вещества при недостиг и т.н.), то адитивите са с друга насоченост.

Ето един етикет на КОЛБАС, чиято фирма няма да споменавам умишлено:
Става въпрос за:

100% Продукт от говеждо месо
Ето и съставките:
соев изолат
консерванти:
Е250
Е451
Е621
Е330
Е472с
Е300

1.Соевият протеинов изолат се приготвя от соево брашно. Предпочитан е от спортисти и хора спазващи диети, заради съдържанието на хидроизолиран белтък до алфа аминокиселини с правилен баланс на осемте есенциални аминокиселини с максимална усвояемост и висока биологична стойност. Изолатът от соев протеин съдържа 91% протеин, без аромати и подсладители, неовкусен, с много добра разтворимост. Многокомпонентните протеини са полезни с по-високата си биологична стойност и по-доброто усвояване.
До тук чудесно, но....

Препоръка: Не приемайте продукта ако сте бременни, кърмите или сте хронично болни!

2.Е250 - Консерванти (E200-E290)
Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.

3. Е451 - Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Triphosphates трифосфати : натриев и калиев
Натриев трифосфат - Бяло оцветен прах. Добре разтворим във вода. Съхранява се във химическа посуда. Използва се в проявителите и други фотографски разтвори в качеството си на водоумекотяващо средства (против калциев налеп).
Калиев трифосфат - Стабилизатор

4. Е621 - Овкусители (Е620-Е640)
Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни

5.Е330 - Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)

Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб

6.Е300 - Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
Ascorbic acid аскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.

7. Е472с - Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти

Къде ли са 100% говеждо в случая?

2 коментара:

  1. Искам да уточня само, че в този продукт се съдържа Е451, който в приложената от мен таблица го няма.
    В посланието преди всички Е-та е написано
    ".....Т.е. има ли други Е-та, просто не консумирайте този продукт! "

    ОтговорИзтриване
  2. Очаквам и Вие самите, да покажете и качите съдържанието на други такива продукти, които да разгледаме.

    ОтговорИзтриване