понеделник, 14 май 2012 г.

Защо пълнеем от изтощителните протеинови диети?

Когато започваме прилагането на този вид диети, губим светкавично килограми, в последствие се отказваме, уморени от безмилостния глад и еднообразното меню, и в резултат на всичко това, не само връщаме килограмите, които сме изгубили, но за съжаление и ги удвояваме. В 90-95% от изтощителните строги диети, се наблюдава йо-йо ефекта, а именно – напълняване. Защо се получава това?

На първо място, при наличието на такива лишения, намалената до минимум енергийна консумация и най – вече на въглехидрати, застрашава важни дейности на организма. Да вземем за пример мозъка. За добро или лошо, неговата единствена „храна” е глюкозата (въглехидрати). Както знаем мозъка е отговорен за дейността на всякакви органи и системи в човешкото тяло. Можете ли да си представите какъв стрес изтърпява организма като цяло, когато лишите един от най – важните му органи от единствения за него източник на енергия?! При други обстоятелства това би било катастрофално за него, но човешкото тяло, за щастие, е перфектно скроено и то пуска в действие своите защитни миханизми. При ниски нива на глюкоза в кръвта, организма започва да използва енергия от складираната такава от самия него. За нещастие обаче не започва от мазнините, както бихме искали всички. Напротив, започва от енергията, която е складирана за движение и сила, т.е. от гликогона, който се намира в черния дроб и мускулите. И така, след като е използвал гликогона от черния дроб, организма започва да разгражда този, който е складиран в мускулната тъкан, за да превърне протеините (които изграждат мускулите), в глюкоза (веществото, от което най – много се нуждае).

В действителност, при спазването на този вид диети, тялото се сбогува първо с наличната си мускулна маса, а в последстие, ако сме късметлии може да се освободим и от някоя и друга мазнина.

Също така, когато спазваме строги и изтощителни диети, се създават предпоставки за натрупване на мазнини. Организма подразбира ниската енергийна консумация като „случай на нужда” и складира мазнините по – бързо, за да запази енергията, от която има нужда.

Не трябва да се забравя и факта, че продължителното спазване на нискокалорични / протеинови диети, води до сериозни липси на витамини, минерали и др. важни за дейността на организма съставки. Дори с консумацията на хранителни добавки, тези липси е трудно да се избегнат, тъй като не е сигурно, че организма ще успее да ги усвои. Така, че погрешно е твърдението, че прекалената консумация на протеини нпр., води до натрупване на мускулна маса. Напротив! Когато организма не приема нужните му въглехидрати (глюкоза), той започва да разгражда гликогон от черния дроб и мускулите за да си ги набави, независимо от това, какво количество протеини приема. Протеините, които приемаме от храната, почти не се използват като извор на енергия, и твърдението, че при засилената им консумация, сме застраховани да не изгубим мускулна маса, е погрешно.

Какъв е извода?

Спазването на нискокалорични / протеинови диети беше нашумяло преди години в по – напредналите страни. В последствие, се установи истинският резултат от тяхното приложение, а именно – рязката загуба на килограми, които за съжаление не са нищо друго освен вода и мускулна тъкан. В момента този вид диети, се прилагат там, където няма достатъчно информация за коварните им последствия.


Как тогава да отслабнем?

Решението е просто: правилно равномерно хранене със засилване на физическата дейност. Не използвайте диети, които са прадназначени за групи от хора, обърнете се към специалист, за създаване на хранителен режим конкретно за вас. Само така можете да имате желания дълготраен резултат, без странични ефекти и опасност за здравето ви.


Диетолог Йоана Маринова

1 коментар:

  1. 100% съм съгласна с всичко написанo. Искрено се надявам все повече хора да осъзнаят истината за високо протеиновите, въглехидратни или каквито и да било 7, 14 или незнайно какви си периоди на диети за Нездравословно въздействие върху собственото им тяло. Всички трябва да осъзнаят, че са индивиди със собствен метаболизъм и НЕ могата папагалски да прилагат нещо, което се предлага в медийното пространство. Няма универсална диета за отслабване..... иначе всички биха били слаби вследствие нейното спазване. Моля, всички здравомислещи хора да се обръщат винаги към компетентни в тази област хора. Успех за тези, които искат не само да изглеждат, но и да се чувстват добре!!!-

    ОтговорИзтриване