вторник, 29 май 2012 г.

Лютото не само не вреди на стомаха, но и предпазва от различни заболявания.

Подправките добавят вкус към храните, които ежедневно ядем, а за любителите на пикантното лютият червен пипер – т.нар. Cayenne Pepper - е силно препоръчителен - най-вече заради съдържанието в него на полезни за здравето хранителни вещества. Тази подправка се приготвя от изсушени и силно люти червени чушки (Capsicum annuum), които са особено богати на витамини и минерали. Лютият вкус се дължи на високата концентрация на веществото капсаицин в чушките.

Калории и мазнини в лютия червен пипер

Ако добавим лют червен пипер към храната, по никакъв начин няма да нарушим диетата си. Цяла супена лъжица от тази огнена подправка съдържа едва 17 калории и под 1 г мазнини.

Витамин А

Съвсем малко количество лют червен пипер в храната ще ни помогне да си набавим и голяма част от нужното на организма количество витамин А. Само 1 с.л. от подправката съдържа 2205 IU от този витамин, което е почти половината от препоръчителната дневна доза. Витамин А е полезен за очите, но най-вече понижава риска от различни мозъчни заболявания. Изследване, публикувано през 2011 г. в изданието Journal of Alzheimer's Disease дори сочи, че достатъчният прием витамин А може да ни предпази от Алцхаймер. Но все пак са нужни и допълнителни изследвания за потвърждаването на тези данни.

Витамин Е

С всяка лъжица лют червен пипер приемаме по 1,6 мг витамин Е. Препоръчително е ежедневно да приемаме по 1000 мг от този витамин, затова е добре да комбинираме лютия пипер с други богати на витамин Е храни като яйца, спанак и пилешко месо. Витамин Е осигурява антиоксидантна защита, която може да ни помогне да се предпазим от тъканна увреда, причинена от слънцето, цигарения дим или други замърсители от средата.

Манган

Лютият червен пипер съдържа малко количество манган - 0,1 мг в с.л. – което влияе на начина, по който тялото абсорбира и метаболизира мазнините. Дневната препоръчителна доза от този минерал е между 1,8 и 2,3 мг. Можем да приемем достатъчно количество ако съчетаем лютия червен пипер с пълнозърнеста паста или бобови култури, които също са богати на манган. Недостигът на този минерал в тялото може да доведе до безплодие, пристъпи и проблеми с костите.

Ограничава възпаленията

Капсаицинът в лютия червен пипер доказано ограничавана възпалителните заболявания като артрит или диабетна невропатия, когато се нанесе върху кожата. Втриването на капсаицина местно върху кожата води до затопляне на мястото, а веществото прониква под нея и взаимодейства с невроните, причиняващи възпалението и болката.

Отблъсква раковите клетки при рак на простатата

Едно изследване, публикувано от Американската асоциация по изследване на рака, свързва употребата на капсаицина от лютия червен пипер с забавения растеж на раковите клетки при рак на простатата. Когато се приемал перорално, капсаицинът дори намалявал размера на туморите на простатата.

Подобрява здравето на сърцето и кръвоносните съдове

В културите, които редовно консумират лют червен пипер, се наблюдават по-малко случаи на сърдечносъдови заболявания. Консумацията на лютия пипер понижава холестерола и триглицеридите и повишава фибринът в кръвта. Фибринът служи за ограничаване формирането на съсиреци в потока на кръвта, които иначе могат да доведат до удар, сърдечна недостатъчност и белодробна емболия.

Ограничава запушванията

При проблеми със синусите или настинка често се оказваме със запушени дробове или течащ нос. Запушването може да се облекчи като ядем храни с лют червен пипер или дори пием горещ чай с щипка от подправката. Когато се погълне, лютият червен пипер прониква в мукусните мембрани и подобрява оттичането на носа и дробовете.

Предпазва от язва на стомаха

Може и да си мислим, че пикантната храна създава стомашни проблеми, но всъщност лютият червен пипер има ползотворен ефект за предпазване от поява на стомашни язви. Пиперът убива бактериите в стомаха и кара клетките в него да секретират сокове, които го предпазват предпазват от язви.

Източници:

• USDA National Nutrient Database: Spices, Pepper, Red or Cayenne
• All About Vision; Vitamin A and Beta Carotene: Eye Benefits; G. Heiting, OD; October 2010
• "Journal of Alzheimer's Disease"; Vitamin A has Anti-Oligomerization Effects on Amyloid-β In Vitro; J. Takasaki, et al.; August 2011
• MayoClinic.com; Vitamin E; August 2011
• University of Maryland Medical Center; Manganese; June 2009
• WHFoods.com: Cayenne Pepper
• BrittNewsTribune.com: Herbs are a unique way to beat winter
• U.S. Pharmacist: Capsaicin: Risks and Benefits

Няма коментари:

Публикуване на коментар