вторник, 5 юни 2012 г.

ВИТАМИН С


Витамин С, който участва в много метаболитни реакции, е от съществено значение за правилното функциониране на организма, както и за нормалния растеж и развитие. Това е важен антиоксидант, който може да блокира щети, причинени от свободните радикали, които участват в различни заболявания като рак, сърдечни заболявания и някои заболявания като артрит и са отговорни за стареене.

Това е водно разтворим витамин, с други думи, разтворен във вода, така че превишаването на суми да бъдат експулсирани чрез урината. Трябва да се има в предвид, че човешкото тяло не е в състояние да произвежда витамин С от само себе си, нито се съхранява. Оттук и значението на консумирането на храни, богати на витамин С дневно.

Витамин C се използва от организма да образува протеин важно в процеса на производство на кръвоносните съдове, кожата, сухожилията и ставните връзки.

Той също така дава възможност за ремонт и поддържане на здрави зъби, кости и хрущяли, и рани излекува по-бързо и от съединителна тъкан.

Недостигът на витамин С в организма, известно като скорбут, може дадоведе до склонност към образуване на синини, анемия, кървене от венците, кървене от носа, възпалени и подути стави, груба, суха кожа, отслабен зъбния емайл, възпаление на венците (гингивит).

Бременни или кърмещи жени и пушачи, активно или пасивно, трябва да вземе по-голямо количество витамин С. Важно е да знаете, че храни, богатина витамин С са плодовете и зеленчуците.


Препоръчителната дневна доза от витамин C за здрав човек е 60мг. от този витамин

Храни богати на витамин C

Зеленчуци богати на витамин Ц
Червени чушки (сурови) 280мг.
Зеле (Брюкселско) 200мг.
Зелени чушки (сурови) 100мг.
Картофи 11мг.

Плодове богати на витамин Ц
Киви - 98мг.
Ягоди (пресни) - 60мг.
Портокали - 38мг.
Лимон 60мг.
Съдържание на витамин C в млякото
Краве - 1.8мг.
Козе - 1,0мг
Овче - 5.0мг.
Биволско - 5.0мг
Човешка кърма 4.0мг

Съдържанието на витамина е при 100г. продукт
Интересно за Витамин C
Витамин C лесно се разтваря във вода, а при висока температура се унищожава. От плодовете и зеленчуците с кисел вкус при термична обработка се запазва по-голяма степен от витамин C който се съдържа в тях в сравнение със сладките плодове. Препоръчително е ако искате да си набавите с храната достатъчно количество витамин C, трябва да се храните с пресни плодове и зеленчуци, а не готвени.

При недостиг на този витамин се наблюдава доста по трудно зарастване на раните. Това се дължи на факта, че една от най-важните функции на витамин C е образуването на колаген (белтък) който държи клетките свързани близо една до друга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар