понеделник, 18 юни 2012 г.

Динята и пъпеша

Родината на динята е Африка, а на пъпеша – Мала и Средна Азия. Тези две култури принадлежат към семейство тиквени, поради което спадат към категорията плодови зеленчуци.
Съдържание

Динята съдържа 92% вода и е богата на целулоза, която влияе върху процеса на храносмилането. В нея има лесно усвоими въглехидрати (захари), витамин С (до 60 мг в 100 г), В1, В3, РР , соли на магнезия, калия, желязото, никела, хлора; каротин и фолиева киселина, която участва в процеса на кръвотворене. В 100 г диня има 38 ккал.
Пъпешът е отличен източник на витамин А и С, особено оранжевите сортове. Зелените и белите сортове са с високо съдържание на калий и желязо. От 4,6 до 15% са захарите в пъпеша, а до 4,5 % пектиновите вещества. В него има още витамини от групите В и Е и фолиева киселина. В 100 г пъпеш има 54 калории.
Лечебни свойства
150 г диня са достатъчни, за да удовлетворят ежедневната потребност на здравия човек от магнезий. Затова тя се препоръчва на хипертониците и болните от атеросклероза.

Динята извежда холерстерола извън организма. Затова е особено полезна за страдащи от сърдечно-съдови заболявания.
Тя е мощно пикочогонно средство. Препоръчва се при заболявания на бъбреците и жлъчката.
Отварата от динена кора премахва отоците, свързани със заболявания на сърцето и бъбреците. Съотношението й с водата е 1:10. Вари се 5 минути, прецежда се и се пие по половин чаша 3-4 пъти на ден. Тази напитка помага също при подагра и ревматизъм.
Динените семки (също като тиквените) са ефективно средство срещу глистите. Притовопаразитното лекарство от тях се приготвя, като те се изсушават и смилат, след което се смесват с прясно мляко в съотношение 1:10. Приемат се по 2 ч.ч. 2 пъти на ден между храненията.
Динята е идеално средство в борбата с наднорменото тегло. Тя бързо създава усещането за ситост, а фолиевата киселина в нея нормализира обмяната на мазнините в организма.

Сокът от диня разтваря и извежда токсините от черния дроб. Затова се препоръчва при хронични заболявания на този орган и при остри хранителни натравяния.
По съдържание на желязо динята отстъпва само пред салатата и спанака. Затова се препоръчва при анемия.
Пристъпите на мигрена може да се тушират, като се поставят свежи динени кори откъм „мократа“ им страна върху челото и слепоочията за 20-30 минути с фиксирана превръзка.Динята укрепва имунитета и подобрява тена на лицето.

Пъпешът е особено подходящ при изтощение на организма и след хирургически операции.
Сокът и меката част на пъпеша се препоръчват за подобряване на храносмилането, за укрепване на имунитета и за успокояване на нервната система.


Внимание!

Ако сте решили добре да си похапнете диня или пъпеш, постарайте се в продължение на 2-3 часа преди и след това да не употребявате прекалено солени продукти. Солта задържа течностите в организма и така може да превърне сочната диня и нежния пъпеш в излишно натоварване за болното сърце или да провокира отоци.
Страдащите от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт не бива да се увличат по дините и пъпешите. Те ще предизвикат подуване на стомаха.
При диабет и наличие на отоци в последните три месеца от бременността за динята е най-добре да се забрави.
Тя е противопоказана за майките кърмачки – може да предизвика диспептични явления при кърмачетата – подуване на стомаха, диария и т.н.


Прочетете още http://www.1001recepti.com/article/?txt_id=100-diniata-i-pupesha#ixzz1y8U1wWLr

Няма коментари:

Публикуване на коментар