сряда, 13 юни 2012 г.

Мързелът, умората и фитнесът...


Признайте колко пъти сте се канили да започнете редовни фитнес тренировки и нещо ви е разколебавало? Едва ли причината е била "сериозна". Направили сте го от мързел или умора – най-силните опоненти на фитнеса.


Грях ли е мързелът?
Няма човек, който да може да се похвали, че никога не се е отдавал на мързел. Дори най-дейните и активни хора понякога много добре знаят какво трябва и искат да свършат, но се занимават с нещо друго или бездействат. По-точно казано: мързелуват. Позволено е, ако се случва от време на време. Безотговорно е, ако се превърне в начин на живот. В християнската религия мързелът е възприеман като един от 7-те смъртни гряха, въпреки че с времето същността на понятието се променя. От тягостно състояние, през прояви на физическа леност и апатия, до доброволно бездействие.

Науката също има отношение към мързела. Психологията го определя като ментален проблем, медицината като симптом на болестно състояние, а биологията като инстинктивно поведение за пестене на енергия.

Когато разглеждаме мързела от гледна точка на здравословния начин на живот, би трябвало той да е заменен от редовни фитнес занимания за укрепване на мускулатурата и изграждане на стабилна костна система. По отношение на теглото и фигурата – мързелът също е неприятел. Има положителен ефект единствено като средство за релакс при преумора.

Хранене и мързел
Преяждането с въглехидрати е една от основните причини за мързел. Когато е еднократен свръхприем, предизвиква временна сънливост, а при системен въглехидратен излишък, се стига до постоянна ленивост. Недояждането също има отрицателен ефект.

Постоянният недостиг на жизненоважни хранителни вещества води до забавен метаболизъм и лениво поведение. Активно спортуващите, които надценяват физическите си възможности, страдат от мързел, причинен от липса на протеини. В съчетание с претрениране се получава т.нар. спортна депресия (чести и болезнени мускулни трески).

Мързел или преумора?
Често се случва мързелът да бъде сбъркан със симптом на преумора. Ленивостта след прекарана настинка, претрениране или стресова ситуация на работното място, е класически симптом на преумора. Най-доброто противодействие в тези случаи е... мързелът.

Жертви на умората

Умората е умствено или физическо изтощение. Въпреки че основният й причинител е непълноценният сън, сънливостта е само един от симптомите на това състояние. Останалите са: главоболие, слабост и болки в мускулите, затруднена концентрация, забавени рефлекси, раздразнителност, обща отпадналост и др. Уморените хора загубват представа за нивото на собствената си изтощеност и не осъзнават, че състоянието им се влошава, ако не предприемат нещо.


Фитнес срещу мързел и преумора
Години наред бе разпространено схващането, че ако човек иска да е във форма и с крепко здраве, трябва много да се натоварва физически. В резултат хората започнаха да гледат на фитнеса като на занимание, което има смисъл, само ако се практикува до изтощение, иначе по-добре въобще да не се прави.

Така се стига до честото явление претрениране. Вече ударението е поставено върху самата физическа активност, а не толкова върху нейната интензивност, защото е доказано, че и по-леките фитнес занимания може да подобрят здравословното състояние и фигурата.

Верни на принципа "клин клин избива", противодействайте на мързела и умората с фитнес. Редовните тренировки намаляват стреса, повишават енергията и осигуряват пълноценен сън, т.е. борят се с основните фактори, причиняващи мързел и преумора. Фитнес упражненията ще ви помогнат да поддържате ума и тялото си в добра кондиция.

22.01.2009/Биляна Божилова

Няма коментари:

Публикуване на коментар