понеделник, 14 януари 2013 г.

КАК ДА ЗАДЕЙСТВАМЕ СОБСТВЕНИЯТ СИ МЕТАБОЛИЗЪМ


Дали сте с бърз или бавен метаболизъм е често въпрос на наследственост и индивидуалност. Все пак обаче има доста неща, които могат да ви помогнат да задействате по-бързо обмяната на веществата в организма си.

1. Пийте вода. Може и да изглежда, че специалистите по диета малко прекаляват с постоянното натякване да се пие вода, но този път те са прави. Пиенето на 8 чаши вода дневно е абсолютно задължително, ако искате вашият метаболизъм да работи на добри нива.

2. Внимавайте да не намалите запасите от калций на организма. Проучванията за наднормено тегло показват, че намаляването на нивата на калций в организма отключват същият хормон, който допринася за това организма да натрупва мазнини. Избирайте нискокалорични млечни продукти, кисело мляко, сьомга, тофу и житни култури.

3. Захвърлете коктейлите и алкохола късно вечер. Изследвания сочат, че след нощен запой, има значителен спад в нивата на метаболизма.

4. Хапвайте честичко. Ако стомахът Ви пристъргва, значи имате нужда от още гориво. Като не зареждате своето тяло с храна, непременно ще забавите неговите основни функции. Изберете закуски с много фибри и повече протеини, като например плодове и кракери с фибри. Не гладувайте, защото това обикновено има обратен ефект за вашите усилия да отслабнете.

5. Опитайте се да не се подлагате на много стрес. Стресът повишава нивата на кортизол в организма ви. Кортизолът е хормон, който казва на вашия организъм да складира мазнини в случай, че се появи опасна за него ситуация. Практикувайте йога за да намалите нивата на стрес.
6. Намалете диетичните газирани напитки. Въпреки, че е с по-малко калории, всъщност диетичните напитки могат да имат обратен ефект върху вашия метаболизъм. Пийте вода или пък ако сте заклет фен на газираното не прекалявайте с повече от 2 малки бутилки от 330 мл. На седмица.

7. Не забравяйте хубавия сън. Спане между 7 и 8 часа е абсолютно задължително всяка нощ за да работи вашия метаболизъм добре. Всичко под този праг може да повлияе на усилията на вашето тяло да гори калории. Най-добре е, ако може да си създадете някакъв режим за лягане и ставане по едно и също време. 

8. Поглъщайте повече слънце. Според изследванията хората, прекарването на повече време в тъмни и скучни помещения стимулира същите психологически функции в тялото, чрез които се трупат мазнини

9. Уверете се, че поглъщате достатъчно храни с витамин С, ако не вземайте допълнително. Докато калция засилва метаболизма, то витамин С помага на тялото да го абсорбира по-добре.

10. Не забравяйте и витамин Д. Той се съдържа в ядки, семена, пилешко и риба.

11. Пийте зелен чай. В него се съдържат полифеноли, които засилват метаболизма. Трябва обаче да се посветите сериозно на зеления чай, ако искате да има ефект. Пийте поне 4-5 чаши дневно.

12. Избягвайте глюкозо-фруктозния сироп (който се съдържа в много от соковете и вафлите на пазара) Изследванията сочат, че той може да допринесе за инсулинова резистентност. Също така се смята, че тялото складира фруктозата като мазнина преди да я прави 

13. Люти чушлета. Те съдържат веществото капсаицин, което гори не само небцето, но и калориите около 30 минути, след като сте го поели.

14. Яжте джинджифил. Напоследък стана модерно дори да се добавят джинджифилови шотове в соковете, но също така върви чудесно и приготвено с варени зеленчуци. Той подпомага храносмилането и засилва метаболизма с около 20%.

15. Мазна риба. Свойствата на риби като тон и сьомга отдавна са известни на северните народи. Те съдържат масло, което увеличава лептина, хормон отговорен за регулиране на апетита.

16.СПОРТУВАЙТЕ !!!

Източник: http://shine.yahoo.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар