петък, 13 януари 2012 г.

9 мощни причини да се пие повече вода

Може би всеки един от Вас знае, че водата е добра за нас, но често причините за това са малко размити. А дори и да знаем защо е необходимо да пием вода, това НЕ е навик, който е оформен у много хора. Но има някои много силни основания да се пие много вода всеки ден и оформянето на такъв полезен навик за нас не е много трудно с малко повече фокус!
Знаем, че да пием вода е важно, но някак си не се концентрираме изобщо върху този навик. Водата е полезна за мен и до там-така мислим повечето от нас, нали? Доста често не забравяме да пием кафе, много газирано, алкохол, да не говорим за всякакви псевдо натурални сокове и куп други такива.

Просто толкова често не пием достатъчно течности, дехидратираме се, а това не е никак добре за здравето. Но дори и да оставим здравето настрани за секунда, самото пиене на вода донася един страхотен допълнителен тонус и повишава настроението и концентрацията.

9 мощни причини да се пие повече вода придружени с полезни съвети как да се оформи и навика да го правим постоянно:

1. Ще отслабнете
Водата е един от най-добрите инструменти за намаляване на теглото. Тя е на първо място в това отношение, тъй като често замества висококалоричните напитки като сода, сок или спиртни напитки. Все пак в нея няма никакви калории.
Но освен това, пиенето на повече вода потиска апетита и често, когато си мислим, че сме гладни, ние всъщност сме просто жадни. Опитайте да изпиете една чаша вода, когато почувствате лек глад и ще се уверите сами! Водата е без мазнини, без въглехидрати, без захар. Пийте много вода и отслабвайте.

2.Ще запазите сърдечносъдовата си система здрава
Консумацията на добро количество вода може и със сигурност ще намали риска от сърдечен удар. Шест годишно проучване, публикувано на 1-ви май 2002г в официалния американски журнал по “Епидемиология” се твърди, че тези, които пият повече от 5 чаши вода на ден е 41% по малко вероятно да починат от инфаркт, в сравнение с тези, които пият по-малко от две чаши вода на ден

3. Повече енергия
Дехидратирането може да изпие вашата енергия и да ви накара да се чувствате изморени. Дори и леко обезводняване от 1 или 2% от телесното ви тегло е достатъчно да ви причини това. Ако сте жадни, вече сте дехидратирани-и това може да доведе до умора, мускулна слабост, виене на свят и други не много приятни симптоми

4.Водата лекува главоболие
Друг симптом на обезводняването е главоболието. Всъщност, често, когато ни боли главата е сигнал, че не сме приели достатъчно вода и организма ни има нужда от нея в този момент. Има много други причини за главоболието разбира се, но дехидратацията е един от най-често срещаните за това!

5. По-здрава и красива кожа
Пиенето на вода може да изчисти кожата ви и хора, които започват да пият повече вода съобщават за видимо по-здравословен блясък на кожата след това. Това няма да стане за една нощ разбира се, но само за една седмица ако увеличите приема на вода и пиете достатъчно от нея, ще имате доста добър ефект върху кожата си.

6. Проблеми с храносмилането
Нашата храносмилателна система се нуждае от добро количество вода, за да функционира правилно и да смила добре приетата храна. Често водата може да помогне да излекува проблема със стомашните киселини и заедно с повечко фибри може да излекува и запек-причинен често от дехидратация/хапване на повечко сухичко както знаете/. Но запомнете и следното:
“След плодове никога не пий нито студена , нито топла вода. Преди ядене можеш да пиеш вода, но веднага след ядене не се позволява.” Петър Дънов

7. Очистване
Водата се използва от организма и за прочистване и промиване на токсините и отпадните продукти от тялото ни!

8. Намалява риска от рак
Пиенето на повече вода, поддържането на едно добро ниво на хидратация на организма също е установено, че намалява и риска от рак на дебелото черво с цели 45%. Пиенето на много вода може да намали риска и от рак на пикочния мехур с 50% и също така е потенциално средство за намаляване и на риска от рак на гърдата.

9.По-добро изпълнение на упражненията при тренировка
Изсушаването на организма ви може сериозно да попречи на спортните ви дейности, да ви забави и да направи по-трудно вдигането на тежести ако ходите на фитнес. Упражненията изискват допълнително вода, така че не забравяйте да се хидратирате добре преди, по-време и след тренировка.Тук искам да отбележа, че това не означава да се наливате като луди с вода. Просто го правете доста по често на малки дози, за да не се подуете и да ви стане некомфортно!


Вече предполагам сте убедени в ползата от пиенето на повече вода и че това ще ви направи по здрави, но сигурно искате да знаете повече за това как да направите приемането на повече вода ежедневен навик? Колко вода?

Това е доста спорен въпрос! Това, което е ясно е, че старите препоръки, които казват, че 8 чаши вода на ден, не са правилни поради няколко причини: това количество включва целия обем на вода, който се приема, включително течностите от храната и напитките, а също така това пренебрегва телесното тегло на човека като важен фактор в оформянето на необходимото количество вода.

Също не е добре да се пие вода чак когато сте жадни, тъй като както казахме това означава, че вече сте дехидратирани. Най-добре е да направите пиенето на вода рутинна задача:изпийте чаша вода, когато се събудите, една чаша преди всяко хранене/ще ядете много по малко /, чаша между храненията и не забравяйте да пиете вода преди, по време на и след тренировка. Като цяло опитайте се да пазите себе си от чувството на жажда!

Носете си бутилка вода!Много хора смятат, че е полезно да си вземат голяма, пластмасова бутилка с вода и да я носите със себе си цял ден. Аз предпочитам да си оставям една чаша с вода на бюрото и да пия от нея цял ден. Когато се изпразни, аз я напълвам отново и продължавам да пия.




По материали от Leo Babauta от неговия страхотен блог Zen Habits

Няма коментари:

Публикуване на коментар