сряда, 18 януари 2012 г.

Упражнения за врата - по-добре от хапчета!

Всички сме чували стотици пъти фразите "Боли ме гърбът" и "Как ми е схванат вратът!". Те се казват толкова често, че са се превърнали в клишета. Но за увеличаващото се число съвременници, чиито гръбначни проблеми им причиняват загуба на сън, не им позволяват да ходят на работа или ги карат да изоставят любимите си спортове и хобита, връщането на болката не е шега.

Оказва се, че умерените упражнения помагат по-добре за облекчаване на болки във врата от лекарствата, според ново изследване.

Изследователите констатират, че прости упражнения и посещение на хиропрактор дава по-добри резултати от приема на лекарства като Asprin, Ibupfrofem или подобни.

В проучването са включени различни форми на лечение на болки в шията, като има много малко изследвания върху това, което е най-ефективното от тях - казва професор Герт Bronfort в Северозападния университет по здравни науки в Минесота
В това изследваме вземат участие 272 човека с болки във врата в продължение на три месеца. Участниците са на възраст между 18 и 65 години.

1група на участниците получи 15 процедури с хиропрактор.
2група се лекува с болкоуспокояващи и мускулни релаксанти.
3група получава по поръчка упражнения за врата от физиотерапевти, които те биха могли да направите в къщи сами. Те трябва да правят 10-50 повторения на всяко упражнение до осем пъти на ден.

След 12 седмици резултатите показват, че тгрупа 1 има значително по-голямо подобрение от група 2.
Добрата новина за всички, който се бори с болки във врата е, че група 3 е с резултат толкова ефективен, колкото и група 1. Важното е, че пациентите са в състояние да контролират собствената си болката през деня, без да се съобразяват с часовото посещение при специалист казва Bronfort.

Няма коментари:

Публикуване на коментар