сряда, 4 януари 2012 г.

Как лесно да се върнете към работата след празниците и как изглежда домът Ви сега!

След като се върнем на работа след празниците винаги ни гони усещането за отпадналост и апатия (да не се бърка с махмурлука, той преминава за няколко часа). Психолозите наричат този синдром постваканционна депресия и го описват с потиснатост, объркване, понякога дори нарушена координация и сериозни физически проблеми като аритмия.

И нищо чудно - след дълги веселби и празнуване, обикновено гарнирани обилно с какви ли не нездравословни храни и литри алкохол,
организмът съвсем резонно приема връщането в традиционния си работен ритъм като насилие срещу самия него и се опитва инстинктивно да се противопостави.

Сега обаче, когато следпразничната умора, ловяща почти всеки трети човек, е към края си, идват най-тежките моменти, смятат учени. Депресията оказва влияние не само на работата ни, която традиционно не върви в около 250 от дните в годината, но и на дейности, които обичаме да правим - дори и секс, твърдят още психолозите.

Как да се преборим с умората?
Разходки и слънчево време, препоръчват на първо място учените. Ако обаче слънцето не грее, температурите са минусови и не ви се джапа в кишата навън, може да наблегнете на шоколад, зелен чай с много лимон, плодове, храни, богати на витамин С, по-малко сол и внимателна употреба на алкохол.

Другият вариант е просто да чакате нещата да се нормализират от само себе си - това трябва да стане най-късно 15-20 дни след края на отпуската.

А Вашият дом?
Опустял и разхвърлян – така изглежда домът след коледно-новогодишните празници. И за да му върнем ежедневната хармония, трябва да се въоръжим с мотивация, организираност и много търпение. А нека си признаем, че е трудничко след продължителния релакс, който сме си позволили.

За щастие, с малко методичност и самодисциплина, домът след празниците може отново да се превърне в уютното и подредено местенце, с което сме свикнали.



Разчистете боклуците

След разопаковането на подаръците остават купища кутий, опаковки и декорации. Сортирайте ги на групи, отделете добре запазените панделки и опаковъчни пликчета, които можете да използвате по друг повод, помислете дали някоя от кутиите не може да ви влезе в употреба (например при разваляне на коледната украса). Върнете съдовете и кутиите за храна на хората, които са ги донесли, а картичките сортирайте в отделна кутия. Всичко останало изхвърлете.

Подредете новите вещи

Както е на всеки празник, в дома ви влизат нови вещи. Помолете децата да намерят място на своите в стаята си. Закачете (или изперете, ако го правите) новите дрехи, подредете новите книгите в библиотеката, подберете подходящо ъгълче за новата свещ, пепелник или съответен сувенир, който са ви подарили. Не ги оставяйте да седят със седмици на масата или в някой ъгъл. Проявете уважение към човека, който се е сетил за вас.

Изхвърлете старите вещи

Подарили са ви нова покривка? Когато я прибирате в шкафа, изхвърлете някоя от вече захабените. Постъпете по същия начин с всичко останало. Знаете, че когато в дома ви влиза нещо ново, трябва да му освободите място като се разделите с нещо старо. Сега е моментът да прегледате гардероба си и да отделите (за боклука или за дарение) всички онези блузи, шапки или бельо, които никога не слагате, но пазите от сантиментални подбуди. Накарайте и децата да направят същото. Но тъй като при тях раздялата може би ще е малко по-трудна, поне ги убедете да отделят в един кашон онези играчки, с които вече не си играят, и го приберете на тавана или в мазето.

Свалете коледната украса

Това е може би най-досадното задължение у дома след празниците. Навсякъде има иглички от разпадащата се елха, тук – таме се виждат коледни играчки и изгорели свещи, а кабелите на лампичките така са се оплели, че не знаете как да ги приберете, без да счупите някоя крушка. Спокойно! Всяко нещо по реда си. Развалете елхата, като внимателно откачате всяко украшение – клонките са толкова сухи, че и най-лекият повей може да нарушите баланса. След като дръвчето остане голо, прехвърлете го върху един стар чаршаф, завържете четирите му края нагоре и изхвърлете през балкона (ако разбира се разположението на апартамента ви го позволява). Ако не, помолете половинката си да транспортира вързопа до контейнера за отпадъци. Пак любимият може да ви помогне в борбата със светлинките. Разпределете украшенията в кутии, а самите кутии приберете в една голяма торба. Така догодина всичко ще ви е под ръка. Има парафин върху покривката? С един вестник и ютия няма да остане и следа от петното.

Вдъхнете нов живот на кухнята

Тук не говорим само за почистване на шкафовете, лавиците и тезгяха, но да направите основно почистване и на съдържанието им. Прегледайте срока на годност на варивата, подправките и готварските продукти, изхвърлете старите буркани, извадете на предна линия съставките, останали колкото да се приготви едно ядене. Не забравяйте хладилника. Сортирайте храните от празничните дни, които можете да изядете в следващите ден – два, изхвърлете онези, които вече са негодни (или крият риск за стомаха ви). Преди да подредите повторно хладилника, дезинфекцирайте го отвътре и отвън с разтвор от вода и оцет. В отделението на вратата му пък сложете малко сода бикарбонат, която да абсорбира остатъчната миризма от храната. А може би е време да се замислите за по-здравословно хранене и да се заредите с повече пълнозърнести и витаминозни храни? Закачете кърпи и ръкохватки в свежи цветове, подредете няколко стайни цветя на перваза, купете ароматизатор с мирис на цитруси или на пъпеш.

Създайте уют във всяка стая

За това са нужни съвсем малко усилия и повече фантазия. Играйте си с цветовете и материите, декорирайте с акценти като покривки, свещи и възглавници, дори една ваза с изкуствени червени коледни звезди е достатъчно да създаде топлина (все още е зима, така че този вид цвете е актуално). Дори не е нужно да използвате скъпи дезинфектанти. Има достатъчно ефективни домашни почистващи средства, които не само имат по-добър от желания ефект, но и разпръскват свежест, а не вредни химически отрови. Когато връщате мебелите и декорациите по местата им, както преди празниците, внесете малки промени в подредбата – това също носи положително настроение.

Както казват хората, всяко хубаво нещо има своя край. И след всяко празнуване, следва почистване. Но ако искаме да се чувстваме добре у дома и да можем да посрещаме гости по всяко време на годината, длъжни сме да отделяме време и внимание този дом да излъчва хармония. С горните трикове това е лесно осъществимо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар