петък, 4 ноември 2011 г.

Епизод # 11: “Ако ти ми бе фитнес клиент?” – Хранене с бюджет 200 лв месечно – Част I


“Хората обожават да купуват, не обичат да има се продава!”

Джефри Гитомър

В настоящата рубрика “Ако ти ми бе фитнес клиент?”, съвсем безплатно ще ви споделя примерен храноден, който ще ви струва точно 5.54 лв дневно. Или в месеца – точно 166.20 лв!

Искам от вашето съзнание и подсъзнание да изчезнат думи като “криза”, “безпаричие” – хей, вие обичате да купувате! Но мразите да ви се продава, нали? Не “хранете” политиците с вашия страх, хранете вашето здраве с правилно инвестирани пари! Хранете здравето си с правилната храна!

Белчо Христов

Като човек, който изкарва своята прехрана с честен труд и услуги, за да печеля добре, аз правилно се старая да определям своите разходи. Храната за мен обаче не е разход, а инвестиция. Разходи са възможността да имаш дом, кола, телефон и т.н. Мечтата на всеки “нямащ”, познато нали? Но когато ги имаш, осъзнаваш, че това са само и единствено разходи, разходи и загуба на пари.

Онова, което лично на мен ми доставя удоволствие обаче, не е дата 20-ти, когато плащам всички сметки и разходи, а когато на всеки 3 часа, всеки ден аз се храня. Тук аз давам парите си с кеф! Защото обичам да изглеждам добре, да имам самочувствие и да знам, че излъчвам здраве!

Тайната на здравето е в храната. Сравнете човек, който всяка сутрин яде баница, с човек, който яде диетично – всичко освен баница. Първият твърди, че това е по-евтино, вторият – той знае, че това не е така, но има и още ползи. Какви са те, здраволсовното хранене, сами можете да видите в огромния ми архив със статии тук, сега ще разбием мита, че баницата струва по-евтино!

Умножете този храноден по 30 години – е, кой как ще изглежда след 30 години? Пак си помислете? В настоящия материал, аз ще ви запозная с храноден, който ще ви струва 5.54 лв! Той ще ви осигури 110 гр. белтъчини, 200 грама въглехидрати и 45 грама мазнини.

Това са индекси за здравословен начин на живот, който:

няма да ви причини диабет
няма да имате висок холестерол
няма да имате излишни и наднормени килограми
няма да ви причини високо кръвно налягане
няма да ви причини ниско самочувствие
няма да ви причини финансов фалит
Този материал не е конкретна препоръка за това какво трябва да ядете. Този материал е безплатна илюстрация на хранителен режим, който не утежнява по никакъв начин месечния и личния ви бюджет. Това е пример за здраволсовно хранене и не трябва да се прилага фриволно, просто защото е безплатно в интернет, без наблюдения и оценката на доказан специалист!

Белчо Христов

Разработих набързо един примерен храноден, в който използвах месечен бюджет в размер на 200 лв. Бюджет отделен за хранене. Дневния храноден излезе по първоначални мои щрихи точно 5.54 лв. 1.16 лв оставих резерва, настрани от дневния бюджет. Първо, защото не искам всичките 6.70 лв като “дневни” да бъдат изразходвани и второ, защото искам да ви покажа в какво може този остатък да бъде реинвестиран. Да започваме:

Закуска за 1.34 лв
Закуската може да се състои от 1 цяло яйце, 2 яйчни белтъка и 50 грама фини овесени ядки. Сварете яйцата, обелете ги. От предната вечер изсипете 2 супени лъжици с лек връх в купичка за детски храни и залейте с вряла вода. Водата да е около 50 мл. Престояли една нощ, ядките стават за директна консумация.

Натрошете яйчните белтъци и яйцето във вече омекналия във вода овес. Прибавете резенчета банан от малък банан. Това ви е закуската на стойност 1.34 лв.

Обяд за 1.90 лв
Опечете на тефлонов тиган 200 грама първокачествено пилешко филе без мазнина. Филирайте пилешките гърди под формата на пеперуда. В порцията добавете 1 средно голям предварително сварен с кората картоф.
Сед филетата, докато тигатна е горещ, изсипете 1/3 от 450 грамовия плик зелен фасул. Задушете го с похлупак. Осолете и сервирайте блюдото топло. Това ви е диетичния обяд на стойност 1.90 лв.

Следобедно хранене за 0.80 лв
Изяжте една добре измита средно голяма ябълка и неосолен български фъстък – 50 грама. Това ви е следобедната закуска на стойност 0.80 лв.

Вечеря за 1.50 лв
Направете си лека вечеря от около 150 грама кашкавалена извара, малко копър и 30-тина грама белени слънчогледови семки. Вечерята ви струва точно 1.50 лв.

Сумарно до тук
Ако сте изконсумирали храната в този й вид, в организма ви са попаднали:

Протеини – 110 грама
Мазнини - 45 грама
Въглехидрати – 200 грама

Ако тези цифри не ви говорят нищо, ето малко факти:

протеин – поели сте достатъчно протеин, който да осигури на тялото ви над 100 грама в аминокиселини от животински и растителен произход. Този протеин е достатъчен, за да храни всички тъкани в човешкото тяло. Което означава превенция и добър набор от “строителен материал” за развитието на вашето тяло – на тъканно ниво.
мазнини – поели сте напълно достатъчно мазнини, за да осигурите нужните вещества за кожата ви, косата, ноктите, хормоните ви, дори за еластичността на вътрешностите и възможността на всяка клетка да осъществява активен транспорт – защото двойната мембрана на всяка клетка е изградена от липиди – фосфолипиди.
въглехидрати – поелите сте един от въглехидратните допустими оптимуми – количество, без което тялото не може да възстановява малките нужди на резапас на гликоген. Който е както мускулен, така и чернодробен. Това количество въглехидрати, гарантира “пестенето на протеин”. И гарантира добра мозъчна активност.
Какво правим с “онези 1.16 лв”?

Тези пари, можете да инвестирате във допълнителни варива и продукти (евтини продукти – нали?) – като ориз, овесени ядки, картоф, грах, още зелен фасул. Защо?

Защото с тези 1.16 лв можете да контролирате теглото си – както да го намалите, така и да го увеличите. За тези цели е нужен индивидиален подход разбира се и трикове в храненето, но просто казвам в какво биха могли да бъдат “налети” и защо ги отделих тези средства. Нали го казах?

Изводи
Ако усещате глад след първия ден – бъдете уверени, че тялото ви ще се адаптира към това. Правете разлика между клетъчен глад и “вечен глад от инат” – два различни момента са това. Този примерен хранителен план е приложим както за мъже, така и за жени.

В моите програми за хранене, аз не изпозлвам по-различни храни, освен ако целите и мисията на нашата работа не го изисква.

Това е месечен бюджет, разбира се, който не включва разходи като ток, вода, телефон и всички останали възможни пасиви на този свят. Нали? Напротив, този хранителен план, който споделих показва и доказва, че с 200 лв, човек може както да бъде здрав (защото ежечасно в организма постъпват важни и задължително микро и макроелементи), така и да модерира тялото си! Или … още повече да отслабне и подчертае грацията на своята фигура и ген, или да покачи малко повечко мускули.
Всичко е въпрос на ментална нагласа, воля и последователност. Този хранителен план няма да проработи, ако веднага го приложите, просто защото е безплатно! Ще проработи само ако:
допълва вашата цел – без цел, няма да имате последователност и приоложение дни наред.
е в тясна връзка с поставените ви задачи – имате кръвно, лош холестерол, липсва на либидо дори.
индивидуализиран – количества, вид храни, пропорции на храната и т.н.
Но вие видяхте, че с 200 лв, всеки човек, всеки българин (дори и чужденец, пребиваващ тук), може да се храни и да бъде по-здрав, от колкото онзи, който с 200 лв си купува всеки ден:
кутия цигари или качак
2 литра бира
бучка евтино сирене
2 хляба
Ако сте харесали тази визуализиация, дайте своя положителен вот с натискането на “Like” бутона. Ако сте конструктивен коментатор – включи се в полето за коментар. Ако си вечно недоволен от предлагащите решения хора – напусни блога ми веднага. А ако пък си пожелал да промениш стандарта си на хранене и на живот – ела в моето семейство, стани мой фитнес клиент!

Очаквайте във втора част на еипозод # 11: Какво да направим, ако искаме с 200 лв за храна бюджет, да покачим тегло или отслабнем, без да тренираме фитнес?

Очаквайте в трета част на еипозод # 11: Какво да направим, ако искаме с 200 лв за хранa бюджет, да покачим тегло или отслабнем, тренирайки фитнес?

http://www.belchohristov.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар